Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Klub přátel Člověka v tísni: potřeba je nejen morální, ale i finanční pomoc

8. 10. 2003 - PRAHA [Econnect]

-Klub přátel Člověka v tísni-
-Klub přátel Člověka v tísni-

"Zveme Vás, abyste se stali členy společenství lidí, kteří souhlasí s věcným přístupem ke světu založeným na slušnosti a spoluzodpovědnosti za řešení krizí a dlouhodobých problémů ve světě i u nás. Tedy s tím, že je svým způsobem povinností nás všech, žijících v relativním dostatku, stabilitě a jistotě, pomáhat lidem, kteří takové štěstí nemají." S takovou výzvou se na veřejnost obrací Klub přátel Člověka v tísni: k tomu, aby tým organizace mohl pracovat v extrémních podmínkách zemí postižených diktaturou, válkou či přírodní katastrofou, potřebuje jak morální, tak přímou pomoc.

Právě členství v Klubu přátel Člověka v tísni může takovou pomoc představovat. Měsíční příspěvek 200 korun, respektive stokoruna v případě studentů a nevýdělečných osob, bude rozdělen na tři části: polovina bude použita na vybudování Humanitárního fondu rychlé reakce, čtvrtina na aktivity k obraně lidských práv a projekty podporující demokratizaci autoritativních režimů – včetně podpory rodin politicky pronásledovaných osob. Poslední čtvrtina je určena k podpoře projektů a rozvoji organizace Člověk v tísni: na rozvoj organizace jako celku, získávání mezinárodních fondů na humanitární pomoc, přípravné cesty do postižených zemí, vytváření dlouhodobých projektů a zlepšení vybavení pro spojení a bezpečnost. "Věříme, že chápete naši prosbu – věnovat část příspěvků na podporu konkrétních projektů a rozvoj organizace; bez těchto výdajů prostě nemůže být vlastní pomoc realizována," uvádí organizace.

Loňské povodně ukázaly, že pomoc je potřebná opravdu všude – lidé, kterým velká voda vzala domov, by se bez humanitární pomoci sotva obešli. V podobné, ale často horší situaci se nacházejí lidé v Afghánistánu, Bělorusku, Čečensku, Kosovu, Kazachstánu, Rumunsku a na Kubě, kde se pracovníci Člověka v tísni podílejí na fungování dlouhodobých projektů. V zemích ovládaných autoritativními režimy musí být přitom projekty na podporu lidských práv částečně utajovány, aby se jména "neloajálních" novinářů v zemi nedozvěděla tajná policie diktátora a aby byly v bezpečí i rodiny uvězněných: seznamy neexistují v písemné podobě, kurýři Člověka v tísni se jména a adresy učí nazpaměť, důkazy o hrůzách diktátorských režimů se pašují za hranice.

Kromě dlouhodobých aktivit je ale někdy nutné zareagovat okamžitě: po ničivých záplavách, při pomoci obyvatelům míst zasažených zemětřesením či v případě uprchlíků před válkou. Už dříve byla vyhlášena sbírková konta SOS Kosovo, SOS Čečensko, SOS Povodně – je však třeba, aby konkrétním solidárním sbírkám předcházela bezprostřední pomoc, protože někdy mohou rozhodovat i hodiny. To je důvodem pro založení Humanitárního fondu rychlé reakce, do kterého má putovat polovina z příspěvků členů Klubu přátel Člověka v tísni. Z něj budou čerpány prostředky na činnost, která nesnese odkladu – od záchrany lidí ohrožených živelnou katastrofou, přes akutní dodávku základních potřeb uprchlíkům až po dopravu léků a vakcín do míst, kde mohou zachránit náhle ohrožené životy.

Členem Klubu přátel Člověka v tísni se může stát každý, komu jsou blízké hodnoty, které se organizace snaží prosazovat. Každý přispěvatel přitom bude pravidelně dostávat informace o tom, jak je jeho pomoc využívána. Přihlášení je možné provést jak on-line formulářem na stránkách Člověka v tísni, tak vyplněním a odesláním přihlášky, která je ke stažení tamtéž. Pro ty, kdo pro své rozhodnutí potřebují další informace, je k dispozici telefonní číslo 608 129 140, e-mail kp@pinf.cz a poštovní schránka na adrese Sokolská 18, 120 00 Praha 2.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Zprávy z Infoservisu společnosti Člověk v tísni

Infoservis

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz