Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Malaysiakini.com: zastrašování zpravodajského portálu za "štvavý dopis"

9. 10. 2003
Jana Sobotková [Econnect] -


Zpravodajský portál Malaysiakini, jedno z mála nezávislých malajských médií, čelí zastrašování ze strany vlády. Začátkem tohoto týdne malajská vláda oznámila, že generálnímu prokurátorovi postoupila po devítiměsíčním vyšetřování případ portálu k rozhodnutí o soudním stíhání. Vyšetřování odstartoval jediný dopis kritický k vládní politice, která zvýhodňuje etnické Malajce.

"Malaysiakini je jedním z nemnoha nezávislých hlasů v zemi," tvrdí Brad Adams, výkonný ředitel asijské divize organizace Human Rights Watch, která malajskou vládu vyzývá, aby od vyšetřování upustila. "Vláda vyšetřovala Malaysiakini téměř deset měsíců za pouhé zveřejnění politického dopisu. Je na čase případ uzavřít a jít dál," komentuje situaci.

Jeden z představitelů Sjednocené malajské národní organizace, dominující strany malajské vládní koalice, dopis označil za "štvavý" a prohlásil, že rozhodnutí portálu dopis zveřejnit bylo "pro harmonii této země velice nebezpečné". Jiný představitel téhož seskupení požadoval potrestání vydavatelů proto, aby "dostali lekci". Malajská vláda mnohokrát prohlásila, že nebude internet cenzurovat – mimo jiné také proto, aby přilákala zahraniční investory. Ovšem dvacátého ledna tohoto roku do redakce Malaysiakini vtrhla policie a zabavila patnáct počítačů a čtyři servery. Většinu vybavení policie později vrátila, ale dva z počítačů jsou stále zadržovány jako možné důkazy pro soud.

Malaysiakini, který začal fungovat v listopadu roku 1999, se stal jedním z čelních nezávislých zpravodajských portálů v zemi. Protože využívá internet a ne tištěnou formu, nepodléhá Malaysiakini řadě tvrdých podmínek, kterými se řídí udílení licencí tištěným médiím. Jako jeden z mála mezi tištěnými i on-line médii přináší alternativu k malajským mainstreamovým provládním médiím, které z velké části vlastní korporace spojené s dominantní vládní stranou.

"Celý spor se netýká jen zaměstnanců Malaysiakini. Táká se to vše také práv všech Malajců na dostupnost zpráv a názorů nefiltrovaných vládou," tvrdí Adams. Malaysiakini se podle něj stal terčem zastrašování proto, že dělá to, co další informační zdroje v zemi ne: kritizuje všechny strany, a to včetně vlády. "Za to by neměli být vyšetřováni ani trestáni," prohlašuje Human Rights Watch.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz