Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V cele smrti v USA sedí… čestný občan Paříže Mumia Abu-Jamal

9. 10. 2003
-jas- [PART] -


Je to odsouzení barbarství, které nese název trest smrti, uvedl pařížský starosta Bertrand Delanoe v sobotu 4. října na shromáždění, na němž bylo uděleno čestné občanství Paříže americkému politickému vězni, černošskému novináři Mumia Abu Jamalovi.

O svém ocenění se Jamal dozvěděl v cele smrti, kam se dostal poté, co byl, navzdory mohutným protestům právníků i celosvětové veřejnosti, odsouzen v kontroverzní procesu za vraždu policisty. Za vraždu, k níž se v roce 1999 místopřísežně doznal někdo jiný.

Sobotní akt byl prvním od roku 1971, kdy město Paříž udělilo čestné občanství Pablu Picassovi. „Mumia je Pařížan!" zvolal pařížský starosta a zvedl zaťatou pěst na znamení solidarity, zatímco asi dvěstěhlavé shromáždění uvítalo ocenění potleskem a skandováním. Dokud na této planetě bude místo, kde lze zabíjet je jménu společnosti, nebylo naše dílo dokončeno, uvedl Delanoe.

Jamalova kauza bylo ve Francii, která zrušila trest smrti v roce 1981, obecně ostře sledována - jeho případ se dokonce dostal do školních osnov.

Abu-Jamal měl údajně zabít 25letého policistu z Philadelphie, Daniela Faulknera, poté co tento zastavil auto Jamalova bratra a začal jej bít. Na Abu-Jamalovu stranu se postavily odpůrci trestu smrti, slavné osobnosti i zahraniční politici, kteří tvrdí, že Mumia, někdejší člen Black Panthers Party a nepohodlný novinář, nebyl odsouzen za vraždu, ale za své politické aktivity a že je obětí rasistického systému americké justice.

Sporné momenty celého procesu poté podpořilo i místopřísežné prohlášení jistého Arnolda Beverlyho z roku 1999, kdy Beverly prohlásil, že si jej najalo philadelphijské podsvětí, aby Faulknera zabil, protože jim překážel v jejich kšeftech.

Článek jsme převzali s laskavým svolením redakce e-magazínu Part

-jas-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Související odkazy
  • Mumia Abu-Jamal Freedom Jurnal
  • -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz