Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dvacetikorunou za bílou pastelku podpoříte nevidomé

15. 10. 2003 -, Econnect

-Audiospot-
-Audiospot-

Bílá slepecká hůl je tou nejobyčejnější, ale zároveň nejúčinnější pomůckou pro nevidomého člověka pro pohyb ve světě, který všichni ostatní mohou vnímat očima. A právě dnešek, 15. říjen, je celosvětově připomínán jako Den bílé hole. Datum 15. 10. bylo zvoleno k upozorňování na problémy nevidomých a zrakově postižených i u nás a již čtvrtým rokem se při jeho příležitosti koná celonárodní sbírka Bílá pastelka.

Účelem sbírky, která dnes bude probíhat ve 190 městech České republiky, je shromáždění finančních prostředků na výukové programy pro lidi, kteří se učí zvládat samostatnou chůzi se slepeckou holí a žít v podmínkách ztráty či vážného poškození zraku. Bílé pastelky, symbol "neviditelného světa nevidomých" i bílé slepecké hole, budou studenti a další dobrovolní spolupracovníci pořádající Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých (SONS) nabízet za dvacetikorunu – 1700 dvojic dobrovolníků má letos prodat na 340 000 pastelek. "Předpokládáme, že bychom mohli shromáždit zhruba čtyři až pět milionů korun," odhaduje výsledek letošní sbírky viceprezident SONS Viktor Dudr.

Záštitu nad sbírkou převzaly herečka Zuzana Stivínová a také dlouholetá patronka nevidomých, hraběnka Mathilda Nostitzová. "Otec měl nejsilnější brýle, maminka četla dvakrát až třikrát týdně z knížek nevidomým v nemocnici, babička také. Nejhorší je být nevidomý," vysvětluje hraběnka, proč Bílou pastelku podporuje.

Na pořádání sbírky se podílejí společnost Tyfloservis, regionální Střediska integračních aktivit SONS a krajská střediska sociálních služeb – TyfloCentra. Organizátoři připomínají, že každý z nás někdy zažil chvilky nejistoty ve tmě, když se nemohl spolehnout na zrak. A že mezi námi žijí lidé, kteří se bez zraku musí obejít 24 hodin denně: podle Světové zdravotnické organizace je na celém světě asi 180 milionů lidí s vážným zrakovým postižením, z toho více než 40 milionů nevidomých, a navzdory pokroku v medicíně a preventivním opatřením toto číslo neustále roste. "I ty nejobyčejnější činnosti všedního dne pak vyžadují vedle odhodlání, pevné vůle a soustředění také jistou dávku speciálních dovedností. Nestačí jen prostě vzít slepeckou bílou hůl a vyrazit ven. Dobré zvládnutí prostorové orientace a samostatného pohybu je otázkou několika měsíců intenzivního tréninku," poukazují vyhlašovatelé sbírky na důležitost podpory lidí, pro které se má bílá hůl stát "novýma očima".

Pomoci lidem s bílou holí může i ten, kdo dobrovolníky Bílé pastelky dnes v ulicích nepotká – finanční dary je možné posílat na číslo účtu 19-99663399/0800. Výtěžek sbírky bude věnován na speciální výukové programy pro nevidomé a slabozraké, kteří se učí zvládat samostatnou chůzi s bílou slepeckou holí, číst braillovo slepecké písmo a jiné speciální dovednosti. "Programy zahrnují i práci s náročnými kompenzačními pomůckami – zrakově postižení se učí používat počítače přizpůsobené tak, aby se s nimi dalo pracovat poslepu," vysvětluje Viktor Dudr. Krátkodobými a dlouhodobými kursy připravovanými dvanácti pracovišti Tyfloservisu po celé ČR projdou ročně řádově tisíce klientů.

Mezinárodní Den bílé hole byl ustaven na 15. října v roce 1964 New Yorku na zasedání "Světové rady pro blaho slepců". Hlavním důvodem byla potřeba upozornit na problémy zrakově postižených.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz