Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Širín Ebadiová reaguje na udělení Nobelovy ceny míru

15. 10. 2003
[BBC] -


-foto-

Širín Ebadiová doufá, že cena pomůže celému Íránu. Íránská bojovnice za lidská práva Širín Ebadiová, která byla 10. října oceněna Nobelovou cenou míru, vyzvala k propuštění všech politických vězňů v Íránu.

Na tiskové konferenci uvedla, že nejzávažnější otázky, se kterými se nyní Írán musí vypořádat, jsou svoboda projevu a propuštění těch, kteří jsou vězněni za vyjadřování svých názorů. Norský Nobelův výbor v Oslo se rozhodl, že Nobelovu cenu za rok 2003 obdrží Širín Ebadiová za své usilí o prosazení lidských práv a demokracie v Íránu. Ebadiová se zaměřila hlavně na boj za práva žen a dětí. Podle pozorovatelů může jmenování Ebadiové urychlit reformy v Íránu.

Íránský konzervativní muslimský vůdce Assadolláh Badamšian udělení ceny míru Ebadiové odsoudil. Tento představitel Asociace islámské koalice prohlásil, že to je odměna íránským reformátorům za služby prokázané Západu.

Íránský viceprezident Sejíd Mohammad Abtahi ale naopak rozhodnutí přivítal. A čelný představitel egyptské Organizace pro lidská práva Hišam Kassem označil udělení letošní ceny za omluvu za dlouholeté ignorování práce ženských aktivistek na Blízkém východě.

Výbor jmenovaný norským parlamentem letos vybíral z více než 160 kandidátů. Mezi hlavní favority na prestižní ocenění letos patřil i zpěvák irské rockové skupiny U2 Bono a papež Jan Pavel II a bývalý český prezident Václav Havel. Bývalý polský prezident a disident Lech Walesa prohlásil, že upřednostnění Ebadiové před Janem Pavlem II. byla velká chyba. Laureáti s cenou získávají milión a tři sta tisíc dolarů.



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partneři Zpravodajství ECN
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz