Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Berkat v květnu otevře komunitní centrum pro cizince

22. 2. 2006 - PRAHA [Berkat / Econnect]

Komunitní centrum pro uprchlíky, migranty a cizince všeho druhu pobytu otevře počátkem května tohoto roku v Rumunské ulici v Praze 2 sdružení Berkat. Zahájí tak projekt InBáze, který si klade za cíl vzdělávání a další podporu při vstupu na trh práce cizincům žijícím v Praze. Součástí služeb komunitního centra bude široká škála komunitních aktivit, psychosociální péče a poradenství nutné k úspěšné a přátelské integraci cizinců do české společnosti.

Na projektu InBáze spolupracuje Berkat s Centrem pro otázky migrace. "Komunitní centrum InBáze, které je prvním takovým zařízením svého druhu v Praze, bude zároveň sloužit jako otevřený prostor pro setkávání cizinců, příslušníků etnických menšin a české veřejnosti," upřesňuje vedoucí komunitního centra InBáze Parisa Zargari.

Jazykové kursy, rekvalifikace i poradenství

Jako podpora při vstupu na trh práce budou v komunitním centru probíhat vzdělávací kursy českého jazyka a počítačové kursy pro začátečníky i pokročilé. Cizincům se zájmem o rekvalifikaci bude vypracován individuální rekvalifikační plán a následně zaplacen rekvalifikační kurs s akreditací ministerstva školství. Dobrovolnické centrum InBáze účastníkům vzdělávacích i rekvalifikačních kursů poskytne dlouhodobou individuální podporu, která by jim měla umožnit úspěšně projít celým vzdělávacím procesem a následným hledáním zaměstnání. Zajistí také spolupráci s celými rodinami a kromě doprovázení při jednání na úřadech poskytne např. také doučování školou povinné mládeže a dětí příchozích migrantů.

Partnerská organizace Centrum pro otázky migrace zajistí poradenské služby: sociální a právní poradenství, individuální psychoterapeutickou péči. Do komunitního centra bude pravidelně docházet zkušený sociální pracovník, který bude poskytovat individuální konzultace příchozím. Právník bude pomáhat řešit klientům problémy s pobytem v České republice, s azylovou procedurou, se slučováním rodin a získáváním dokumentů potřebných k životu v České republice či se zapojením na trh práce. Psychoterapeut bude poskytovat individuální péči a konzultace migrantům, kteří se často potýkají se složitými posttraumatickými stavy a dalšími psychickými obtížemi, jež jim znesnadňují integraci do české společnosti.

Migranti budou do projektu zapojeni co nejvíce

Berkat a Centrum pro otázky migrace společně povedou multikulturní svépomocné skupiny KRUHY – dvě ženské a jednu mužskou. "Setkávání multikulturních skupin je osvědčeným způsobem komunitní a integrační aktivity, při níž sdílejí a pomáhají řešit své problémy jak příchozí migranti, tak účastníci skupin z řad české veřejnosti," vysvětluje Parisa Zargari. Součástí komunitních aktivit v projektu InBáze bude také například provoz šicí dílny, pravidelné hlídání dětí v dětském koutku ale i rozvoj etnocateringu - zajišťování občerstvení výrobky tradiční kuchyně. Nebude chybět ani knihovna a čítárna časopisů a volně přístupná internetová a počítačová učebna.

Do projektu budou v co největší míře zapojeni samotní migranti, a to jak formou placených míst, tak jako dobrovolníci, kteří také povedou některé kursy určené pro českou veřejnost – například kurs čečenského jazyka, kursy šití a tradičního vyšívaní, výroba pokrmů tradiční kuchyně, organizace multikulturních večerů a podobně. Všechny kursy a služby poskytované v rámci projektu InBáze budou zdarma. "Naším cílem je vytvořit InBázi jako otevřený prostor, který bude nejen poskytovat vzdělávání a další podporu při vstup na trh práce a integraci do české společnosti cizincům žijícím v Praze, ale bude také sloužit jako přátelské místo pro setkávání všech, kteří mají zájem se navzájem poznávat," uzavírá vedoucí komunitního centra.

Berkat v České republice mimo jiné pořádá také ročně několik Bazaretů – to jsou kontaktní a informační akce spojené s prezentací projektů Berkatu, nabídkou výrobků z dílen v Čečensku a Afghánistánu, výstavami, koncerty či ochutnávkou tradičních jídel různých zemí. Sdružení rozšiřuje i své dosavadní projekty, které realizuje v Čečensku a v Afghánistánu.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz