Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Neberte nám právo chránit přírodu!

28. 10. 2003
-red- [Econnect / Arnika / Hnutí Duha] -


Sdružení Arnika a Hnutí Duha svolávají u příležitosti nebezpečných poslaneckých návrhů radikálně omezujících účast občanských sdružení ve správních řízeních na středu 29. října v 8:30 před vchodem do Poslanecké sněmovny PČR otevřenou veřejnou demonstraci proti omezování práv občanů vyjadřovat se v rozhodování o životním prostředí - tedy např. k projektům jako jsou skládky, velkolomy, chemičky nebo elektrárny. Součástí demonstrace s názvem "Neberte nám právo chránit přírodu" bude také krátký happening na téma "Poslanci svazují občanům ruce".

Právě v tento den budou totiž poslanci s největší pravděpodobností rozhodovat o omezení nebo přímo zrušení účasti občanských sdružení ve správních řízeních. Občanská sdružení vnímají tyto snahy některých poslanců jako útok na základní principy demokratické společnosti.

Místopředsedovi Poslanecké sněmovny Lubomíru Zaorálkovi sdružení předají prohlášení, pod kterým se od pátku shromažďují podpisy. Zatím je jich více než 130. Vetšina patří občanským sdružením, ale jsou zde i podpisy více než třiceti starostů, radních a zastupitelů, senátora Jana Rumla, novináře Petra Uhla a několika dalších soukromých osob. "Pana Zaorálka vyzveme, aby poslance varoval, že některé z návrhů, o nichž budou rozhodovat, jsou v rozporu s legislativou EU i s pravidly fungování občanské společnosti", uvedl mluvčí Arniky Marek Jehlicka.

Arnika a Hnutí Duha vyzývají k účasti každého, kdo chce vyjádřit nesouhlas s omezováním občanských práv.

Některé návrhy přednesené minulý týden v Poslanecké sněmovně umožňují v mnoha oblastech úplně pozastavit platnost zákona o ochraně přírody a krajiny a umožnit tak některé velké stavby bez ohledu na to, zda zničí unikátní přírodní biotopy a domovy ohrožených druhů. Sdružení Arnika a Hnutí DUHA vyzvali poslance, aby tyto návrhy nepodpořili.

Předseda Arniky Ing. Vlastimil Karlík poukázal na to, že některé návrhy - např. k novele zákona o vodách - jsou v rozporu s legislativou Evropské unie. „Evropská unie ochranu přírody posiluje. V České republice, v rámci projednávání zákonů, které nás mají Evropě přiblížit, se poslanci naopak předhánějí v podávání návrhů, které dávají volnou ruku devastaci přírodních hodnot. Například návrh poslance Karla Sehoře je zcela v rozporu s evropskými směrnicemi,“ uvedl Karlík.

„Česká veřejnost od svých politiků žádá, aby pečovali o nejvzácnější části naší přírody, nikoli aby zde nechávali volnou ruku betonovým či těžebním společnostem. Předložené návrhy znamenají, že z pravidel ochrany přírody mají být vyjmuty veškeré plavební kanály, kácení stromů podél břehů a navíc každý projekt, který úředníci označí za veřejně prospěšný. Například by se pravidla ochrany přírody vůbec nevztahovala na megaprojekt kanálu Dunaj-Odra-Labe. Zákon o ochraně přírody a krajiny už přes deset let úspěšně chrání zbytky pralesů, skalní stepi, lužní lesy, rašeliniště i další klenoty českého přírodního dědictví a ohrožené druhy, jako jsou vydry, sokoli či bobři. Poslanci by z něj neměli dávat bianco výjimky,“ řekl Vojtěch Kotecký z Hnutí DUHA.

Podle návrhů přednesených v Poslanecké sněmovně se zákon o ochraně přírody a krajiny nemá nadále vztahovat například na vodní kanály mezinárodního významu (například kanál Dunaj-Odra-Labe), těžbu štěrku z říčního dna a břehů, kácení stromů podél řek, obnovu vybetonovaných či narovnaných koryt a veškeré stavby, jež jsou shodou okolností v územním plánu uvedeny jako veřejně prospěšné.

„Tyto návrhy považujeme za útok na základní principy demokratické občanské společnosti. Pokud budou přijaty, bude to znamenat zrušení těch nejzákladnějších práv občanů. Poslanci svými návrhy dávají také jasně najevo, že je zajímají výhradně ekonomické zájmy a je jim jedno, jaký dopad budou mít investice na životní prostředí. Prostě chtějí, aby příroda přestala překážet investičním lobby,“ uvedl mluvčí Arniky Marek Jehlička.
-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz