Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festival Jeden svět se již po osmé vrací na plátna kin se snímky o lidských právech

24. 2. 2006 -, Econnect/Jeden svět

-foto-
-foto-
Se sloganem „Global Local“ začíná ve středu 1. března již osmý ročník mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Součástí festivalu budou také hudební a taneční vystoupení z nejrůznějších tradičních světových kultur a také workshopy a diskuse. Po skončení festivalu 9. března se Jeden svět tradičně přesune na plátna kin v regionech.

„Přestože se náš festival přehoupl již do osmého ročníku a prošel si nejrůznějšími krizemi, podařilo se nám vybudovat kvalitní tým, se kterým je festival radost dělat. Současná úroveň festivalu stojí s pečlivým výběrem filmů, který mapuje to nejkvalitnější z dokumentární tvorby, a zároveň objevuje nové zajímavé snímky,“ řekl ředitel festivalu a jeho zakladatel Igor Blaževič.

Na festivalu bude uvedeno přes 118 dokumentů ze 40 zemí světa. Základní osou festivalu zůstávají hlavní soutěž, soutěžní kategorie krátkých forem a speciální soutěžní kategorie Máte právo vědět. Jeden svět představí i řadu tematických sekcí a retrospektiv. Vybrané festivalové snímky bude možné také shlédnout on-line na internetu na webové stránce České televize.

Slavnostní zahájení festivalu bude ve středu 1. března v prostorách Pražské křižovatky, odsvěceném gotickém chrámu v bývalém Anenském klášteře na Starém Městě, ve spolupráci s provozovatelem prostor, Nadací Vize 97 Dagmar a Václava Havlových. Zde proběhne za účasti předních osobností v rámci zahájení i předání ceny Homo Homini za přínos v oblasti lidských práv za rok 2005.

„Jeden svět není pouze svědectvím o lidském utrpení. Je také poselstvím o síle sounáležitosti a o vůli vzepřít se násilí a bezpráví, je posilou lidské důstojnosti, víry a naděje,“ říká Václav Havel.

Podobný pohled na festival má i Igor Blaževič. „Festival Jeden svět je tematicky zaměřený na lidi, kteří chtějí vědět více o světě kolem nás, a kteří se chtějí občansky angažovat. Společným jmenovatelem promítaných snímků je vůle, touha a přání udělat svět lepší a spravedlivější,“ tvrdí Blaževič.

Stejně jako v předchozích letech tvoří nedílnou součást letošního festivalu Jeden svět projekce filmů pro střední a základní školy, které proběhnou ve všech festivalových městech. "V rámci projektu Jeden svět na školách se budou promítat snímky na třech stovkách středních škol a na 220 základních školách. Jedná se o největší evropský projekt pracující s dokumentárními filmy," uvedl koordinátor projektu Karel Strachota.

Dokumentární snímky budou hodnotit režiséři a aktivisté

Mezi nejvýznamnější hosty budou letos patřit členové hlavní poroty Mercedes Moncada Rodriguezová, španělská dokumentaristka pracující zejména ve Střední Americe, švýcarský dokumentarista Antoine Cattin, zkušený litevský režisér Arunas Matelis a jeden z nejdůležitějších současných dokumentaristů střední Evropy Péter Forgács, který na festivalu osobně uvede retrospektivu své tvorby.

V porotě Rudolfa Vrby letos zasednou mimo jiné Ondřej Cakl z občanského sdružení Tolerance a občanská společnost, který se dlouhodobě zabývá monitorováním neonacistických aktivit v ČR, a Debbie Stothardová, která dlouhá léta bojuje za dodržování lidských práv v Barmě.

„Angažmá české diplomacie a jednotlivých poslanců a senátorů na poli podpory lidských práv na Kubě, v Barmě a Bělorusku ukazuje, že se České republice ‚vyplatí‘, když se aktivně zasazuje o podporu lidských práv a prosazování demokracie ve světě. Dává jí to jasnou identitu na mezinárodní scéně a průkopnické místo mezi ostatními novými členy Evropské unie.“

„Stále je ale nesnadné o správnosti takové aktivní mezinárodní politiky přesvědčit i širší veřejnost. Film se jeví jako jeden z velice účinných komunikačních kanálů. A právě Jeden svět má výrazný potenciál komunikovat s veřejností v České republice o tom, co se děje ve světě, jakým zásadním výzvám čelí mezinárodní společnost,“ říká Igor Blaževič o jeho významu a smyslu v současné době.

Festivalové centrum bude v kině Lucerna. Dalšími festivalovými kiny budou kina Světozor, Evald, Mat a Ponrepo. Hlavní cena festivalu za nejlepší film bude v roce 2006 poprvé spojena s finanční odměnou pro autora vítězného filmu ve výši 50 000 korun, kterou udělí ministr kultury Vítězslav Jandák.

Doprovodný program festivalu bude na vlnách diskusí a world music

V rámci doprovodného programu bude na většinu večerů po skončení filmových projekcí připraven doprovodný hudební program v Mramorovém sále Lucerny, případně v kavárně Lucerny. Program bude sestaven z etnicky a stylově rozmanité hudby v podání českých umělců a umělkyň, zabývajících se kulturou jiných etnik a národů.

Na slavnostním zahájení filmových projekcí ve čtvrtek 2.3. vystoupí pražská bubenická skupina vyznávající severoafrické rytmy Nyiabinghi Warriors, o den později se uskuteční večer ve stylu world music v interpretaci alternativních českých Dj´s, v sobotu budou k vidění ukázky indických tanců následovány choreografovanou diskotékou v bollywoodském stylu, v úterý 7.3. se představí Varhan Orchestrovič Bauer se svým Okamžitým filmovým orchestrem a hudbou s židovskými kořeny z filmu Holocaust, středeční večer se bude nést v duchu latinsko-americké hudby a program uzavře ve čtvrtek 9.3. taneční vystoupení flamenca s živým hudebním doprovodem Arsa Y Toma.

Součástí programu budou samozřejmě diskuse s festivalovými hosty po projekcích filmů, workshopy, panelové diskuse, semináře, výstavy atd. Jednou z nejvýznamnějších akcí bude výstava „Společnost Člověk v tísni - fotografie“, dokumentující zejména aspekty života obyčejných lidí v oblastech, kde působí Člověk v tísni. Výstava v pražské Langhans Galerii bude zahrnovat jak díla profesionálních fotografů jako jsou Lubomír Kotek či Iva Zímová, tak pracovníků Člověka v tísni. Výstava potrvá od 27. února do 9. března 2006.

Kromě Prahy proběhne Jeden svět v dalších 13 městech po celé České republice: v Brně (9.–16. 3., Kino ART, LUCERNA), Českých Budějovicích (6.–9. 3., Kino KOTVA), Hradci Králové (13.–17. 3., Kino CENTRÁL), Mělníku (15.–17. 3., Kino SOKOL), Liberci (13.–17. 3., EXPERIMENTÁLNÍ STUDIO), Olomouci (20.–24. 3., DIVADLO HUDBY), Opavě (13.–17. 3., KLUB CLASSIC No. 5), Ostravě (6.–10. 3., Kino ART, MINIKINO), Pardubicích (6.–10. 3., DIVADLO 29), Plzni (16.–22. 3., MĚŠŤANSKÁ BESEDA), Rožnově pod Radhoštěm (13.–15. 3., Kino PANORAMA), Táboře (13.–17. 3., Kino SVĚT) a v Ústí nad Labem (13.–18. 3., CINE-SILENCIO).

Programové bloky festivalu Jeden svět

Zentropa Real: Dogma v dokumentárním filmu
Zentropa je dánská produkční společnost založená režisérem Larsem von Trierem. Tato společnost produkovala většinu snímků natočených podle manifestu Dogma von Trierem nebo jeho kolegy, čímž se stala světoznámou filmovou značkou. Jeden svět by chtěl upozornit na dokumentární snímky produkované Zentropou, které jsou sice méně známe než ty hrané, ovšem rozhodně stejně zajímavé. Promítání vybraných dokumentů ze Zentropy na festivalu bude přítomen i jeden z jejích hlavních producentů Jordan Savel.

Gender Montage: Filmy z postsovětského prostoru
Ve světové premiéře bude na festivalu uvedena nová kolekce filmů z projektu Gender Montage: Filmy z postsovětského prostoru. Tyto unikátní dokumenty zachycují nelehké postavení žen v sedmi postsovětských zemích. Na festival přijedou i sami tvůrci filmů, kteří budou k dispozici pro navazující debaty. Celou akci doprovodí rozsáhlý seminář, na němž se budou podílet autorky filmů, iniciátorky projektu Gender Montage a české i zahraniční odbornice. Festivalu se osobně zúčastní hlavní hrdinky filmů Kristina a Kristus a Elechek.

Muslimové v Evropě: Soužití kultur
Jedním z témat letošního ročníku je soužití Evropanů s muslimy. Hlavním cílem projektu Muslimové v Evropě: kulturní dialog je výměna zkušeností a názorů ohledně integrace a soužití většinové společnosti v Německu, Nizozemsku, Francii a v České republice s přistěhovalci z islámských zemí a s jejich potomky narozenými v Evropě. Prostřednictvím filmů a debat s našimi hosty chceme přiblížit problematiku českým divákům, umožnit jim poznat existující společenské a kulturní bariéry integrace a vyvolat hlubší diskusi o problému. Kromě kratších debat s tvůrci po promítání několika tematických filmů uspořádá festival Jeden svět také rozsáhlou panelovou diskusi předních odborníků, filmových tvůrců a zástupců muslimských menšin.

Rok s židovskou kulturou Na pozvání Židovského muzea v Praze se Jeden svět stane součástí celoroční akce Rok s židovskou kulturou a uvede v rámci festivalu několik izraelských snímků. Promítnut bude také poeticky laděný film režisérky Michale Boganimové Oděsa Oděsa..., pojednávající o osudech členů kdysi početné židovské komunity ukrajinské Oděsy. Více o projektu se můžete dočíst na stránkách Židovského muzea.

Paměť a soukromá historie: Retrospektiva Pétera Forgácze
Maďarský filmař Péter Forgács patří k nejdůležitějším současným dokumentaristům ve střední Evropě. Ve své práci se soustředí zejména na novodobou historii Maďarska, kterou originálním způsobem zpřítomňuje využíváním soukromých amatérských filmů natočených v uplynulém století. Forgácsovy snímky jsou mezinárodně uznávané a on sám získal řadu ocenění. Přehlídka tvorby Pétera Forgácse s jeho osobní účastí na Jednom světě je prvním uceleným vyjádřením pocty tomuto jedinečnému filmaři a zároveň v rámci filmových festivalů ojedinělým pokusem o představení subžánru dokumentárního filmu, jímž je využití soukromých archivů k zachycení konkrétních událostí i historie filmu samé. V této souvislosti bude uveden jeden z filmů rakouského experimentálního filmaře Gustava Deutsche, pracujícího s odkazem a významovými variacemi archivní fotografie, a snímek z dílny českého tvůrce Jana Šikla.

Obrazy Afriky
Festival věnuje celou sekci filmům o Africe. Hlavními tématy těchto snímků budou problémy afrického dluhu, rozvojové pomoci, ale také poutavé příběhy z každodenního života Afričanů, nabourávající zažitou představu o Africe jako o kontinentu bídy, hladu a nemocí. Větší část filmů by měla být natočena režiséry afrického původu. Součástí této sekce bude diskuse nazvaná Zobrazování Afriky ve filmu, během níž budou evropští a afričtí filmaři společně debatovat o kulturních stereotypech v dokumentárním filmu.

Hudba, hra a lidská práva
Protože jsme si vědomi, jak pochmurné a bolestné mohou být lidskoprávní dokumenty, rozhodli jsme se letošní program odlehčit sekcí s filmy, v nichž hudba, ale i jiné způsoby uměleckého vyjádření, mohou sloužit k vyjádření vlastních postojů, úniku před útlakem či různými formami manipulace. Tato kategorie bude propojena s bohatým hudebním doprovodným programem.

České filmy (přehlídka nové české dokumentární tvorby)
Jeden svět se stejně jako v minulých letech snaží podporovat rozvoj dokumentární tvorby v České republice. Z toho důvodu zařazuje i letos řadu nových českých dokumentů do svého programu.

Sociální spoty
V rozsáhlé podsekci nazvané NonComm bude věnován velký prostor sociálním spotům. Krátké a vtipné spoty jsou nejen divácky vítaným osvěžením, ale zároveň velmi zajímavým a účinným komunikačním prostředkem, kterému je dobré systematicky věnovat pozornost.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

15. 8. 2006
Související odkazy
Stránky festivalu Jeden svět

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz