Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Občanská práva zvítězila, ochrana přírody nikoli

5. 11. 2003 - PRAHA [Econnect ]

Rozdílem jediného hlasu včera odpoledne poslanci zamítli důležitou novelu zákona o ochraně přírody, na jejíž podobu a schválení čekala v posledních dnech s obavami i nadějí řada občanských sdružení a aktivních občanů, ochránců přírody, veřejná správa a také Evropská unie. Poslanci však odmítli i kontroverzní návrhy některých svých kolegů vypustit ze zákona právo občanů účastnit se rozhodování o projektech, které ovlivňují životní prostředí. Byly tak zachovány základní demokratické principy, za které v posledních 14 dnech bojovaly ekologické i jiné nevládní organizace.

Poslanci odmítli novelu zákona, která je klíčová pro ochranu přírody a k jejímuž přijetí se zavázala ČR v přístupové smlouvě s EU. Proti překvapivě hlasovali i někteří poslanci vládní koalice i přesto, že vyhlášení soustavy Natura 2000 a další principy v zákoně obsažené jsou součástí Programového prohlášení vlády. Stalo se tak téměř rok od doby, kdy zákon přišel do sněmovny a začalo složité vyjednávání o jeho konečné podobě. Včerejší hlasování ale také znamená vítězství kampaně nevládních organizací za zachování občanských práv v současném rozsahu.

Občanská práva

Velké nebezpečí pro občany, kteří se chtějí aktivně zapojovat do rozhodování, znamenaly pozměňovací návrhy poslanců Ladislava Skopala (ČSSD) a Toma Zajíčka (ODS), které byly navrženy ve druhém čtení. L. Skopal navrhl úplně vypustit § 70 zaručující občanům právo vyjadřovat se k povolování projektů jako je skládka, chemička nebo elektrárna v sousedství jejich domu a případně požádat vyšší úřad o přezkoumání verdiktu. Tom Zajíček navrhl omezit občanská práva výhradně na územní řízení o stavbách, lidé by se tak nemohli vyjadřovat například k povolení těžby ve velkolomech nebo povrchových dolech, k připravovaným zásahům do rázu krajiny v okolí své obce ani ke kácení v přírodních rezervacích či k povolení hubení ohrožených druhů.

Většina poslanců vládních stran a komunistů v hlasování tyto kontroverzní návrhy odmítla. Znamená to vítězství čtrnáctidenní kampaně nevládních organizací v čele s Hnutí Duha, Arnikou, Zeleným kruhem a Ekologickým právním servisem, které společně upozorňovaly ve sněmovně i před sněmovnou a v politických stranách na ohrožení základních demokratických principů, pokud sněmovna zruší či omezí možnost účasti občanských sdružení ve správních řízeních. Pod společné Prohlášení k pokusům poslanců omezit účast veřejnosti na rozhodování se za pár dní shromáždilo 260 podpisů, mezi signatáři je 120 občanských sdružení a 70 starostů a zastupitelů z ruzných obcí a měst ČR.

Vojtěch Kotecký z Hnutí DUHA řekl: "Za ty dva týdny se v Poslanecké sněmovně odehrála jedna z největších ekologických bitev na parlamentní půdě za posledních několik let. Výsledek je úspěchem pro demokracii, ale také velkým politickým vítězstvím zelených organizací. Právo vyjadřovat se ke stavbě velkoskládky či chemičky za domem nebo povrchového dolu v sousedství obce patří mezi demokratické samozřejmosti. Těsné odmítnutí evropských pravidel ochrany přírody ale paradoxně znamená NE lepší péči o nejvzácnější části českého přírodního bohatství, jako jsou šumavské pralesy, Třeboňsko, pálavské stepi nebo orchidejové louky v Bílých Karpatech."

Jak vypadalo hlasování:
Návrh poslance Skopala na vypuštění §70 - neprošel v poměru 74 hlasů pro a 77 hlasů proti. Pro hlasovala celá ODS, 18 poslanců ČSSD, 5 z KSČM, 3 z KDU-ČSL a nezařazený poslanec Kott.
Návrh poslance Zajíčka - neprošel v poměru 68 hlasů pro a 76 proti. Pro hlasovala celá ODS, 12 poslanců ČSSD, 4 poslanci KSČM, 2 z KDU-ČLS a poslanec Kott.

Pokusy poslanců omezit práva občanů účastnit se řízení tím však nekončí. Na další schůzi Poslanecké sněmovny bylo posunuto například hlasování o zákonu o geneticky manipulovaných plodinách, u kterého poslanci Jaroslav Pešán (ODS) a Marián Bielezs (US-DEU) už delší dobu prosazují návrh, podle kterého občané napříště nebudou mít právo žádat vyšší úřad o přezkoumání povolení pěstovat geneticky modifikované plodiny. Pěstování GM plodin navíc bude utajováno.

Ochrana přírody

V závěrečném hlasování o celé novele, která doplňuje do našeho právního řádu evropská pravidla ochrany přírody, sněmovna většinou jediného hlasu odmítla. Změna by zajistila lepší ochranu nejvzácnějších částí české přírody. ČR tak hrozí, že nesplní své závazky vůči Evropské unii.

Česká republika je podle přístupové smlouvy povinna k datu vstupu do EU zákon o ochraně přírody novelizovat a zakotvit do něj především vytvoření soustavy chráněných území Natura 2000. Jsme však také povinni konkrétně navrhnout budoucí chráněná území, včetně projednání těchto návrhů s vlastníky.

"To je již prakticky nemožné stihnout. Jednání s vlastníky může probíhat až po schválení zákona, který poslanci shodili ze stolu. Celou záležitost tím protáhli nejméně o rok," vysvětluje předseda Arniky Vlastimil Karlík. Výsledek hlasování tak vystavuje ČR také riziku sankcí od EU či pozastavení finanční pomoci z evropských fondů - při čerpání prostředků z nich se totiž musí dokazovat soulad projektu se soustavou Natura 2000, oficiálně vyhlášenou podle zákona.

Jak vypadalo hlasování: Novela zákona 114/92 neprošla v závěrečném hlasování o 1 hlas, pro hlasovalo 80 poslanců. Zákon nepodpořila celá ODS, ale i někteří poslanci koalice: z ČSSD byli proti například poslanci Hojdar, Laštůvka, Skopal, Zgarba, Schling; poslanec a bývalý ministr životního prostředí Kužvart se při hlasování zdržel; z KDU-ČSL byli proti poslanci Grůza a Hanuš.

Natura 2000 je soustava chráněných území evropského významu, která se podle jednotných kritérií vytváří na celém území EU. Právním podkladem pro její vytváření jsou směrnice o ochraně volně žijících ptáků 79/409/EHS a směrnice o ochraně přírodních stanovišť, volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin 92/43/EHS.


Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz