Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Do konce listopadu je možnost přihlásit se na semináře o ženských právech

7. 11. 2003
Jana Sobotková [Econnect / Nesehnutí] -


- Ženská práva jsou lidská práva -

O genderových stereotypech, historii ženského hnutí, násilí na ženách, mateřství, rodině a nových příležitostech: taková je náplň letošního, už třetího ročníku cyklu seminářů "Ženská práva jsou lidská práva", které v rámci stejnojmenné kampaně připravuje brněnské Nezávislé sociálně ekologické hnutí – Nesehnutí. Série vzdělávacích seminářů zaměřených na otázky tradičního rozdělení mužských a ženských rolí ve společnosti se uskuteční v období od ledna do května příštího roku, přihlášky však pořadatelé očekávají nejpozději do 30. listopadu.

Semináře budou probíhat každou třetí sobotu v měsíci v Brně v prostorách Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity; jako přednášející pozvali organizátoři odbornice a odborníky z různých oblastí gender probematiky. "Počet účastnic a účastníků je omezen, protože zájem převyšuje kapacitu prostor," upozorňuje jedna z organizátorek, Kateřina Plesková z Nesehnutí. Proto je třeba přihlášku doručit co nejdříve – v elektronické podobě se dá získat i na stránkách projektu Ženská práva jsou lidská práva, kde zájemci najdou nejen podrobnější informace o seminářích, ale kromě jiného také nabídku feministické knihovny, texty letáků s gender tematikou i řadu odkazů o feminismu, rovných příležitostech, násilí na ženách či gay a lesbických právech.

"Semináře jsou určeny pro všechny, kdo mají zájem získat základní přehled o feminismu, ženských právech a gender studiích," říká Kateřina Plesková, která připomíná, že problematika gender se přímo dotýká každodenního života a fungování celé společnosti: přesto jsou otázky související s postavením ženy a muže ve společnosti stále ještě často zkreslovány a tabuizovány. "Chceme se podílet na utváření vhodného prostoru, v němž by se proměňovaly postoje k těmto otázkám, a aktivně spolupracovat na řešení jednotlivých problémů. Naším základním cílem je vytvořit systém dlouhodobého vzdělávání v této oblasti. Stěžejní aktivitou je cyklus vzdělávacích seminářů na téma gender - role žen a mužů ve společnosti," vysvětluje Nesehnutí.

Semináře "Ženská práva jsou lidská práva" jsou vedle dalších informativních akcí, jako jsou mimo jiné veřejné filmové projekce a diskuse, stěžejní aktivitou kampaně. Ta byla zahájena začátkem roku 2001. Projekt si klade za cíl přenést diskusi o tématech gender mimo akademickou půdu a tím přiblížit a včlenit gender problematiku do všedního života žen a mužů.


Připravovaný harmonogram a témata seminářů:

  • 17. ledna 2004 - Genderové stereotypy
    Vedle úvodu do problematiky gender a feminismu a seznámení se základními pojmy probereme téma tradičních rolí, mýtu krásy, postavení žen a mužů v jazyce.
  • 21. února 2004 - Historie ženského hnutí
    Představíme feminismus v historických souvislostech společně s významnými osobnostmi. Vedle minulosti nezapomeneme ani na současnost a nové směry tohoto hnutí.
  • 20. března 2004 - Násilí na ženách
    Uvedeme Vás do problematiky domácího násilí na ženách. Budeme se věnovat tématu obchod se ženami, prostituce a domácí násilí.
  • 17. dubna 2004 - Mateřství, rodina
    Rozebírat zde budeme otázku mateřství a těhotenství, alternativních přístupů k těhotenství a porodům a také rodin homosexuálních partnerů.
  • 15. května 2004 - Rovné příležitosti
    Toto téma probereme z různých stran. Na rovné příležitosti v zaměstnání se podíváme z pohledu práva. Dozvíme se jaká je situace v českých a moravských podnicích. Zamyslíme se nad rovnými příležitostmi ve vzdělání a neopomeneme otázku rovných příležitostí v rodině – prodiskutujeme téma aktivního otcovství.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partneři oblasti Gender
GITA - Genderová informační a tisková agentura
TA GITA
nezávislý magazín
Logo Feminismus.cz
Stránky ženských organizací a hnutí hostující na serveru Econnectu
Agentura GAIA
Aperio
Azylový dům Nadace Rosa
Centrum pro Gender Studies
Feministická skupina 8.března
Jantar
Jihočeské matky
La Strada
Pražské matky
ProFem

Další stránky na Econnectu

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz