Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Všestranně užitečné centrum pomáhá handicapovaným

10. 11. 2003 - FRÝDEK-MÍSTEK [Můžeš]

Sportovní klub vozíčkářů Frýdek-Místek – to není jen vyplnění volného času tělesně postižených lidí z regionu a překonávání sama sebe prostřednictvím sportu.Takřka před dvěma léty se zde zrodila myšlenka vytvořit ve Frýdku-Místku centrum, které by všem zdravotně postiženým umožňovalo využívat služeb pro ně určených "pod jednou střechou". Nyní jsou frýdečtí občané svědky realizace tohoto projektu.

První, kdo byl s touto myšlenkou, projektem seznámen, bylo samotné město Frýdek-Místek. Během několika týdnů byly poskytnuty přízemní prostory bývalého hotelového domu, ve kterém právě probíhala rozsáhlá rekonstrukce. Díky tomu bylo možno všechny prostory přizpůsobit téměř na míru zamýšlených projektů a upravit je tak, aby je mohli využívat i osoby s nejtěžším postižením. Výsledkem je i zcela bezbariérové sociální zařízení včetně sprchového koutu, bezbariérový vstup a několik míst vyhrazených pro automobily označené znakem vozíčkáře.

První začala fungovat služba osobní asistence, kterou jako jedinou v nově vznikajícím centru neorganizuje Sportovní klub vozíčkářů Frýdek-Místek, nýbrž společnost Podané ruce, a to prostřednictvím projektu OsA Frýdek-Místek. Rovněž začala úzká spolupráce s firmou API CZ, s. r. o., která klientům prostřednictvím svých produktů umožňuje svobodu pohybu. Produktem je ruční řízení a další úpravy automobilů, bez kterých se žádný tělesně postižený motorista-řidič neobejde. Novinkou současnosti je podepsání smlouvy firmy API CZ, s. r. o., s leasingovou společností na financovaní automobilů.

Kromě toho centrum bude nabízet nejen služby, ale i poskytovat příležitosti pro pracovní uplatnění. Téměř všichni zaměstnanci by měli být z řad uchazečů o zaměstnání se změněnou pracovní schopností, popřípadě se ZPS s TZP. Ve třetím čtvrtletí roku 2002 se podařilo vybavit a zprovoznit Centrum pro opravy mechanických a elektrických invalidních vozíků včetně speciálních sportovních. Servisním technikem se stal jeden ze členů Sportovního klubu vozíčkářů Frýdek-Místek.

Díky finančnímu daru města Frýdek-Místek byla na počátku letošního roku vybavena potřebným nábytkem a koberci místnost určená k realizaci projektu Studovna. Tento projekt má hendikepovaným umožnit kvalifikaci, případně rekvalifikaci, a tím i zvýšení ceny na trhu práce (věřte, že tento slovní obrat taky nemám zrovna v oblibě). Dalším cílem je zajištění svobodného přístupu k informacím, a to prostřednictvím v současnosti velmi oblíbeného média – internetu. Studovna je vybavena počítači. Ty, a to včetně softwarového vybavení, umožnil zakoupit finanční dar Nadace Charty 77 – projekt Počítače proti bariérám. Proto již centrum může všem zájemcům z řad hendikepovaných nabídnout počítačový kurz dle individuálních potřeb.

Samozřejmostí, kterou všem příchozím centrum poskytuje, jsou služby poradenské. Oblastmi, ve kterých se snažíme poradit a pomoci, jsou – sporty tělesně postižených, rehabilitační a kompenzační pomůcky, úpravy motorových vozidel. Zodpovědět se snažíme i otázky týkající se sociálně právní oblasti a sociálních služeb pro hendikepované.

Před realizací stojí projekt Alternativní dopravy imobilních osob, který umožní – jako již v některých dalších městech České republiky – přepravu zdravotně postižených, a to i dětí.


Jana Rozehnalová, Místopředsedkyně SKV F-M

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Internetové tipy Econnectu

Blind Friendly Web: přehled stránek přátelských k nevidomým uživatelům.
Internet proti rasismu
IT právo: informační server o internetovém a počítačovém právu
Itrain-online: portál školících materiálů v oblasti využití internetových technologií v občanském sektoru
Rapid Response Network: asistence s mirrorováním ohrožených stránek

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz