Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Václav Klaus nemá pravdu ve věci vývozu zbraní

11. 11. 2003 - Karel Dolejší, Amnesty International v ČR

V reakci na pondělní vystoupení prezidenta České republiky Václava Klause v televizní stanici BBC vydává Amnesty International stanovisko k některým tvrzením, které prezident prezentoval.

Václav Klaus označil obvinění z prodeje českých zbrani do krizových oblasti za urážku a důrazně je popřel. Informace o těchto prodejích přitom čerpá Amnesty International z otevřených zdrojů, jako je například vládni zpráva o ručních a lehkých zbraních, údaje z celních zpráv nebo z registru OSN.

Nejenže svým výrokem Václav Klaus zpochybnil všude po světě uznávanou činnost Amnesty International, ale i údaje české vlády či OSN. Z těch totiž vyplývá že Česká republika v tomto roce a v letech minulých prodala zbraně do některých rizikových států, kde zuří nepokoje či občanské války. Pakliže Václav Klaus tvrdí, že vývoz zbraní z České republiky je dostatečně kontrolován, patrně zapomíná na případy, kdy se zbraně českého původu prokazatelně objevily například v Alžírsku, Angole, Kolumbii, na Srí Lance, v Zimbabwe či Jemenu. Tyto státy přitom nemohou rozhodně být považovány za politicky stabilní.

Některé z těchto vývozů se přitom v minulosti staly předmětem kritiky i českých politiků. Vývoz českých pušek a tanků do Jemenu kritizoval například poslanec za ODS a stínový ministr obrany Petr Nečas. „Skutečně nevím, jestli ty tanky nejsou reexportovány, byl by to průšvih.“ (viz Respekt 14.6. 2003). „Je pravda, že lov je součástí jemenské kultury, ale množství tam vyvezených zbraní se zdá příliš velké,“ komentoval Nečas v roce 2001 vývoz českých pušek opět do Jemenu (viz AP 27.11. 2001).

Na evropské úrovni se Česká republika zavázala dodržovat Evropský kodex o obchodu se zbraněmi (EU Code of Conduct on Arms Exports). V poslední hodnotící zprávě Evropské komise byla ale Česká republika napomenuta za nedostatečnou implementaci této smlouvy.

Pakliže prezident považuje informace Amnesty International za „politické formulace“, zpochybňuje tím práci organizace, která má mimo jiné statut pozorovatele v rámci OSN a dalších organizaci po celém světě. Amnesty International je politicky i ekonomicky nezávislá organizace, která se po celém světě zabývá především bojem za dodržování lidských práv. Veškeré aktivity Amnesty International jsou financovány z příspěvků od členů AI a sponzorských darů, přičemž jsou odmítány veškeré finanční prostředky pocházející od vlád či politických stran anebo od subjektů, které jsou podezřelé z porušování lidských práv.

Právě nezávislost na vládách, politické ideologii, ekonomických zájmech či náboženství přinesla Amnesty International celosvětově velmi dobrou reputaci, respekt a učinila z ní jednu z nejdůvěryhodnějších nevládních organizací světa.

„Amnesty International je celosvětové hnutí, které již od roku 1961 aktivně vystupuje na obranu a podporu základních lidských práv. Ve svých aktivitách si velice pečlivě udržuje politickou nezávislost a nemá nejmenší politické ambice. Je to jeden z důvodů, proč se těší ve světě všeobecné vážnosti a respektu. Je nositelkou Nobelovy cenu míru za příspěvek k zajišťování půdy pro svobodu a spravedlnost a tím rovněž pro mír ve světě," řekl Marian Zajíček, předseda Koordinačního výboru Amnesty International v České republice.




Pro další informace kontaktujte:


Karel Dolejší
Koordinátor kampaně Control Arms
AI ČR
Tel.: +420 606 175 602


Jan Pavelka
Tiskový mluvčí
AI ČR
Tel.: +420 224 946 993

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související články

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz