Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zaostřeno na Afriku: kontrolujte obchod se zbraněmi!

14. 11. 2003
Jana Sobotková [Econnect] -


- z filmu Černí otroci na prodej-

Happeningem v centru města začnou v úterý 18. listopadu brněnské Dny Afriky – třídenní minifestival o lidských právech na "černém kontinentu". Letošní ročník, který připravuje brněnská skupina Amnesty International ve spolupráci s Nezávislým sociálně ekologickým hnutím - Nesehnutím, Společností přátel Afriky a společností Člověk v tísni, se zaměří na vývozy zbraní z České republiky do afrických států. Tam jsou české zbraně používány mimo jiné k potlačování opozičních sil, masakrům civilního obyvatelstva a v krvavých občanských válkách.

Pouliční divadlo sehrané aktivisty začne na Masarykově ulici ve tři hodiny odpoledne: scénka má zachytit běžnou praxi Ministerstva průmyslu a obchodu při udělování licencí na vývoz zbraní. Tato praxe je podle obránců lidských práv značně benevolentní až nezodpovědná. "Česká republika není při povolování vývozu zbraní vázána pouze embargy OSN, ale měla by zohledňovat i další své mezinárodní závazky. Vzhledem k blížícímu se vstupu do Evropské unie by na prvním místě měla stát kritéria Kodexu EU pro obchodování se zbraněmi," upozorňuje Karel Dolejší, koordinátor kampaně Amnesty International "Zbraně pod kontrolu!".

Součástí informačního stánku Amnesty International má být i improvizovaný fotoateliér: ten budou Brňané moci využít k tomu, aby se připojili k mezinárodní "Million Faces Petition" – petici milionu tváří – a podpořilili tak požadavek světové veřejnosti na důslednou kontrolu obchodu se zbraněmi. Kolemjdoucím bude také nabídnuta společná petice Nesehnutí a Amnesty International nazvaná "Zbraně, nebo lidská práva?", adresovaná ministru průmyslu a obchodu Milanu Urbanovi. "Signatáři petice žádají ministra, aby okamžitě zastavil vývozy zbraní z České republiky do zemí pošlapávajících lidská práva," říká člen petičního výboru Milan Štefanec z Nesehnutí k smyslu petice.

Ještě v úterý bude následovat beseda o lidských právech v Africe, která začne v 18.00 na Fakultě sociálních studií, následující dny pak přinesou další akce – debaty, koncert, vernisáž výstavy... Chybět nebudou ani filmové projekce, pro které byly vybrány snímky z festivalu Jeden svět Zbraně chudým, Černí otroci na prodej, Proč zabili své sousedy? a Nový světový řád: někde v Africe. "Veřejná rozprava o problematice kontroly obchodu se zbraněmi je důležitá, ale běžný Středoevropan si málokdy dokáže představit, o čem je vlastně řeč. Má - naštěstí - v tomto směru naprostý nedostatek zkušeností. Film ale tuto mezeru dokáže dost dobře zaplnit," vysvětluje koordinátor Dnů Afriky Jiří Koželouh.

Aktivisté však upozorňují ještě na jeden problém: jestliže údaje o celkovém objemu licencovaných vývozů zbraní z České republiky lze získat jen velmi nesnadno, jakékoli úvahy o rozsahu nebo četnosti ilegálních vývozů se pohybují výhradně na poli spekulace. "Objevení malých střelných zbraní českého původu ve Rwandě během občanské války nebo zadržení ukrajinského letadla s českými zbraněmi v bulharském Burgasu, kdy Gruzie potvrdila, že je cílovou destinací, avšak nesrovnalosti mezi údaji v dokladech a skutečným nákladem zůstaly nevysvětleny, ukazují, že k pokusům o takové obchody dochází. Jisté je také to, že malé střelné zbraně lze pašovat mnohem snadněji než například vrtulníky," komentuje situaci Karel Dolejší. Upozorňuje, že podle informací Transparency International ČR bylo v roce 2002 v rámci boje proti terorismu prověřeno 132 držitelů povolení k zahraničnímu obchodu s vojenským materiálem. "Prověrkou však prošly i firmy spojené v minulosti s pokusy o ilegální vývozy zbraní, při nichž nakonec nebyl usvědčen konkrétní pachatel," uzavírá.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Občanská společnost - návod k použití
Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz