Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

U2 oceněni Amnesty International: stali se velvyslanci svědomí

28. 2. 2006
Jana Sobotková [Econnect] -


- U2 na koncertě v polském Chorzowě (5. 7. 2005) - Velvyslanci svědomí byli v neděli jmenováni irští rockeři: členové kapely U2 v neděli při své koncertní zastávce na stadioně v Santiago de Chile převzali ocenění Amnesty International. Organizace hájící lidská práva tak ocenila fakt, že se U2 po uplynulé dvě dekády angažovali v oblasti lidských práv. Cenu v minulosti získal Václav Havel, bývalá vysoká komisařka OSN pro lidská práva Mary Robinson a bojovnice proti násilí páchanému na ženách Hilda Morales Trujillo.

U2 během probíhajícího Vertigo Tour mimo jiné nechávají na obří obrazovce nad pódiem běžet text Všeobecné deklarace lidských práv. Tu kytarista U2 zvaný The Edge označil za "největší literární dílo na světě". Amnesty International kapela podporuje už pětadvacet let. A dnes mohou být svědky "zázraku změny" v Chile, nechal se slyšet The Edge. "Amnesty byla součástí revoluce v Chile," dodal.

Frontman U2 Bono, známý svými aktivitami na podporu obětí bezpráví, ale i třetího světa a v kampani za odpuštění dluhu nejchudších zemí, při té příležitosti komentoval současnou situaci. "V této zemi jsou pořád lidé, kteří mlčí a kteří už mají svých tajemství plné zuby. ... Jen bych jim chtěl říct - toto je ta chvíle, tohle je začátek nového Chile, kdy je možné se od těchhle tajemství osvobodit a ozvat se," řekl zpěvák.

Kromě ceny Amnesty International převzal v Chile Bono cenu Pabla Nerudy z rukou prezidenta Ricarda Lagose. Kromě ocenění daroval prezident frontmanovi U2 tradiční andský nástroj, charango. "Když jsme spolu předtím hovořili, Bono mi řekl, že člověk se musí učit celý život," cituje U2.com prezidenta. "Takže doufám, že do svého příštího koncertu tady se naučí hrát na charango."

Na darovaný nástroj zahrál o několik hodin později kytarysta kapely The Edge. Jeho hru na tradiční nástroj slyšelo 80.000 návštěvníků koncertu v akustické verzi písně Mothers of the Disappeared, skladby napsané pro "zmizelé" oběti mučení režimu diktátora Pinocheta. "In the wind we hear their laughter, in the rain we see their tears... Hear their heartbeat, we hear their heartbeat."

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz