Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dona Ferrato dokumentuje "Život s nepřítelem"

25. 11. 2003
-red- [Econnect] -


-Donna Ferrato/Domestic Abuse Awareness Project- Výstava Život s nepřítelem americké fotografky Donny Ferrato v Praze je druhou zastávkou v ČR. Cyklus fotografií o podobách domácího násilí připutoval z Ostravy, kde se setkal s velkým ohlasem. Autorka se v blízkosti domácího násilí pohybovala více jak deset let. Fotografovala v soudních síních, nemocnicích, při policejním zásahu, v azylových domech, ale také v soukromí obětí. Výstavu můžete navštívit do pátého prosince.

Útlá D. Ferrato se pohybovala v blízkosti obětí domácího násilí více než deset let. Vystavené velkoplošné fotografie jsou sugestivní výpovědí o vztazích, kde počáteční lásku vystřídala brutalita a týrání, v některých případech končící dokonce vraždou. Fotografie místy šokují, odrážejí však pravdivě smutnou realitu života některých domácností. Výstavu do České republiky přivezl Bílý kruh bezpečí ve spolupráci se společností Philip Morris ČR.

Výstava je součástí dlouhodobého projektu Aliance proti domácímu násilí. Ta usiluje o systémové řešení tohoto problému v České republice a o přijetí nového zákona. Ve den otevření výstavy uspořádala Aliance v  Parlamentu ČR seminář s názvem Inspirace rakouským modelem při řešení případů domácího násilí.

Kolekce Život s nepřítelem obdržela i řadu mezinárodních ocenění - snímky byly publikovány v časopisech Life, Time, Stern, Fortune, The New York Times. Knižní publikace Living With The Enemy (Život s nepřítelem) vyšla čtyřikrát a přinesla autorce celosvětové uznání. „Proti domácímu násilí je potřeba vystupovat všude na světě. Doufám že v České republice brzy naleznete způsob, jak účinně ochránit jeho oběti,“ řekla Donna Ferrato a dodala: „Je však také důležité, aby padly různé předsudky o soužití partnerů. Ty jsou u vás velmi silné, silnější než v Americe.“

Výstava se koná v nákupní galerii Atrium na Karlově náměstí do pátého prosince, vstup je volný.
Copyright fotografie: Donna Ferrato/Domestic Abuse Awareness Project

25.listopad je již po čtvrté Mezinárodním dnem boje proti násilí na ženách, nesoucím výzvu k akci jménem nespočetných žen a dívek, které jsou každodenně vystavovány násilí. Množství zemí již přijalo potřebnou legislativu, obvykle ošetřující problém domácího násilí. V České republice však na nový zákon stále ještě čekáme, připravenou novelu trestního řádu zatím schválil Senát Parlamentu ČR. Samozřejmě pouze účinná legislativa k potírání násilí na ženách nestačí. Důležitá je podpora společenského postavení žen. „Je potřeba aby měly rovný přístup k majetku, zaměstnání a adekvátní mzdě a k podílu na rozhodování“, říká Noeleen Heyzer, výkonná ředitelka UNIFEM.
-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz