Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ekologická daňová reforma v ČR

24. 11. 2003
Vilém Faltýnek [Radio Praha] -


V pátek se v Praze sešli zástupci evropských ekologických organizací, aby společně diskutovali o způsobech, jak tržně přivést společnost k ekologicky progresivnímu chování. Konkrétně o ekologické daňové reformě. V České republice se ji dosud nepodařilo zavést, přestože jak tvrdí ekologové, jde o jeden z nejvýznamnějších ekologických nástrojů v této oblasti. Česká Platforma pro environmentální fiskální reformu takovou legislativu připravuje.

Hana Foltýnová z Centra pro otázky životního prostředí UK vysvětlila: "Naším finálním cílem je zvýšit postupně podíl ekologických daní na celkových příjmech ze současných necelých 7 procent na zhruba 10 procent v tom našem ideálním roce 2013." Cílem ekologického návrhu je při zachování celkové fiskální neutrality přenést daňové zatížení na oblasti, které nejvíce poškozují životní prostředí.

Dánský účastník Soren Dyck-Madsen vyvrací obavy, že by ekologické daně vedly k nižší konkurenceschopnosti průmyslu: "Podle hodnocení Světového ekonomického fóra všech pět severoevropských států má vysoké ekologické zdanění a přitom patří mezi deset zemí na světě s nejlepším konkurenčním prostředím."

Hana Foltýnová tvrdí, že nyní je nejlepší doba na řešení daňové reformy. "Reagujeme na závazek vlády z programového prohlášení, kde se zavázala k bezodkladnému zahájení přípravy fiskálně neutrální ekologické daňové reformy. A pak to souvisí s velmi aktuálním projednáváním rozpočtu na rok 2004," uvedla.

Milana Ščasného z Centra pro otázky životního prostředí UK se ptám, za jak dlouho by se nová legislativa mohla výrazně projevit v praxi?

"Podle našich odhadů je elasticita poptávky po energiích v krátkodobém horizontu dvou tří let nízká. I domácnost když chce změnit spotřebu, potřebuje vyměnit topná tělesa, ledničku, spotřebiče, které mají svoji životnost. Výraznější efekt můžeme očekávat ve střednědobém horizontu 5 - 10 let. U ekonomiky zase musíme vzít v úvahu obměnu technologií a investiční cyklus, který se počítá v horizontu 10 - 15 let."

Do jaké míry je vaše daňová reforma svázaná s alternativní energetickou koncepcí ministerstva životního prostředí?

"Je svázána výrazně, protože jedním ze zdrojů změn daňových sazeb se stal scénář právě této energetické koncepce, který s ekologickým rozvržením daní počítá."

Čili bez jeho prosazení je i vaše koncepce odsunuta na neurčito?

Spíš když energetická varianta MŽP bude přijata, výrazně to přijetí ekologické daňové reformy pomůže. Jestliže nebude, stále je prostor pro přijetí daňové reformy, protože nejde jen o spotřebu energií a snížení dopadu na životní prostředí, ale i o nástroj k povzbuzení zaměstnanosti."

Vilém Faltýnek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partneři Zpravodajství ECN
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz