Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Podnikatel se spojil s občanským sdružením v boji proti korupci

24. 11. 2003 -, Econnect

Autoři projektu Vnitrostátní offset vyzvali senátory, aby jeho obsah zapracovali do návrhu zákona o veřejných zakázkách. Cílem vnitrostátního offsetu je zavedení regulérních podmínek v soutěžích o veřejné stavební zakázky. Senát bude návrh nového zákona o veřejných zakázkách, který již schválila Poslanecká sněmovna projednávat nejspíš na své prosincové schůzi.

Cílem vnitrostátního offsetu je zavedení regulérních podmínek v soutěžích o veřejné stavební zakázky. Použitím jednotných, objektivně a matematicky hodnotitelných kritérií se výrazně omezí možnost manipulace s výsledky soutěží.

Těmito novými kritérii jsou:

  • podíl počtu zaměstnanců na obratu firmy (produktivita)
  • podíl a příspěvek firem na řešení problematiky nezaměstnanosti
  • nový způsob hodnocení kvality firem (reference)

Od realizace si autoři slibují omezení korupce při udělování veřejných zakázek, vznik nových pracovních míst, podporu rozvoje hospodářsky slabých oblastí a snížení schodku státního rozpočtu (až 170 tisíc pracovních míst a 40 mld. Kč do státní pokladny ročně). Nová kritéria konkrétně zabrání obchodování se zakázkami, zamezí nekalé soutěži a dumpingovým cenám, budou motivovat firmy zvyšovat počet zaměstnanců a stanou se základem korektních zaměstnaneckých a obchodních vztahů.

Vnitrostátní offset není podmíněn žádnými investicemi ani legislativními změnami. Jeho účinnost je možné ověřit pilotními projekty například v rámci některého ministerstva. Největší překážkou při jeho zavádění bude korupční prostředí a nedostatek politické vůle.

"Náš stát je bohatý, jen špatně hospodaříme. Je nutné radikálně změnit hospodářskou a především investiční politiku státu. Na jedné straně ignorujeme obrovský potenciál lidských zdrojů v podobě nezaměstnaných a na straně druhé z veřejných prostředků stavíme další úřady, státní zařízení a investice produkující jen náklady. Proč je stavíme, když na jejich realizaci ani provoz nemáme? Vysvětlení pro mnoho takových investic je jediné. Pod pláštíkem veřejných zájmů se korupci daří nejlépe!" říká spoluautor projektu Petr Czasch, majitel stavební a obchodní společnosti.

Petr Štěpánek, jeden z propagátorů projektu a předseda sdružení Oživení, přiznává, že do parlamentu přišli autoři Offsetu pozdě: "Projekt byl dokončen, až když zákon byl ve 2. čtení. V polovině listopadu jsme zaslali výzvu s našimi návrhy všem senátorům. Na jednání s nimi jsme připraveni, zákon by se měl v senátu projednávat začátkem prosince. Věříme, že zájmem nás všech je konečně začít řádně hospodařit a přestat politikařit."

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

Petra Kolínská

šéfredaktorka zpravodajství ECN

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz