Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sirotci AIDS v Africe: to nejhorší má teprve přijít

26. 11. 2003
Jana Sobotková [Econnect] -


- Africa's Orphaned Generations -

Novou studii o vlivu AIDS na život dětí v Africe dnes vydává Dětský fond OSN UNICEF: a vyzývá k okamžité a masivní pomoci rodinám, které se starají o děti osiřelé v důsledku AIDS. Rodiče vinou epidemie ztratilo již více než jedenáct milionů dětí, z toho polovina ve věku 10-14 let. Země, kde byl zaznamenán nejvyšší nárůst počtu sirotků – Botswana, Lesotho a Svazijsko – jsou zároveň zeměmi, kde rozšíření HIV zasahuje přes třicet procent populace. "Situace se navíc nadále zhoršuje," varuje UNICEF.

Zpráva zároveň upozorňuje, že se stává jen výjimečně, že dítě přijde vinou AIDS pouze o jednoho z rodičů: pravděpodobnost, že i druhý z rodičů je stejně jako jeho partner nakažen virem HIV, je velmi vysoká. To znamená, že děti čelí vysokému riziku, že oba jejich rodiče zemřou v relativně krátkém čase po sobě: a odhaduje se, že počet oboustranných sirotků – dětí, které už nemají ani jednoho z rodičů – se do roku 2010 ztrojnásobí.

"Musíme udržet rodiče naživu a zajistit, aby sirotci a další zranitelné děti zůstali ve škole a byli chráněni před zneužíváním a špatným zacházením," apeluje výkonná ředitelka UNICEF Carol Bellamy. Zpráva upozorňuje, že kritickou situaci by změnilo poskytnutí okamžité podpory rodinám a komunitám, což by zajistilo africkým sirotkům bezpečné a zdravé dětství. "Situace je kritická v regionu, kde jen asi jedno procento z 29 milionů lidí žijících s HIV/AIDS má přístup k život prodlužujícím medikamentům a péči, jaké jsou široce dostupné v bohatých zemích," dodává Carol Bellamy.

OSN varuje, že globální epidemie AIDS je stále na postupu. Podle včera zveřejněné zprávy "AIDS Epidemic Update 2003", vydané při příležitosti Světového dne boje proti AIDS celosvětově připomínaného 1. prosince, se během letošního roku nakazilo virem HIV pět milionů lidí. Tři miliony na následky AIDS zemřely, což je dosud nejvyšší údaj za jeden rok.

Zveřejněné údaje jsou šokující: v jižní části Afriky je dnes nakažen každý pátý člověk. "Míra epidemie se sice v zemích subsaharské Afriky liší – jedno procento nakažených oproti devětatřiceti procentům v Botswaně a Svazijsku – všechny indikátory však naznačují, že se epidemie v tomto regionu šíří závratným tempem," uvádí OSN. Podle jejích údajů je v současné době na světě přibližně čtyřicet milionů (36 – 46 milionů, informace z různých dostupných zdrojů se liší) HIV pozitivních či nemocných AIDS, z toho asi dva a půl milionu dětí do patnácti let. Za letošní rok přibylo celosvětově pět milionů nově nakažených, z toho šedesát procent na africkém kontinentě; asi tři miliony lidí ve světě letos na následky AIDS zemřely, v Africe 2,3 miliony. Každý den se v roce 2003 nakazilo 14000 lidí.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

25. 12. 2004

-

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz