Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Human Rights First: V amerických věznicích v Iráku a Afghánistánu bylo zabito téměř sto lidí

28. 2. 2006
[E-žurnál] -


V amerických vyšetřovacích vazbách v Afghánistánu a Iráku zemřelo od srpna 2002 téměř sto vězňů. Uvedla to organizace Human Rights First. Jedná se o 98 úmrtí, přičemž se 34 případů považuje za úmyslné vraždy či zabití z nedbalosti, sdělila televizní stanici BBC skupina amerických právníků.

Podle jejich dokumentů vyvolává podezření i dalších jedenáct úmrtí a osm až dvanáct vězňů bylo umučeno k smrti. K obvinění pachatelů však dochází zřídkakdy a rozsudky jsou mírné, píše se ve zprávě skupiny.

Tato odhalení přicházejí jen týden poté, co byly zveřejněny nové fotografie o týrání vězňů v nechvalně známé, Spojenými státy vedené věznici Abu Ghraib. Podle zprávy byla údajně jedna osoba přinucena skočit z mostu do řeky Tigrid, další byla donucena vlézt si do spacího pytle a udušena.

Dokumenty jsou založeny na vyšetřovacích reportech armády, dokumentech, které skupina získala od americké vlády či které byly dány k dispozici na základě žádostí opírajících se o zákon o svobodě informací ve Spojených státech.

“Ještě jsme tuto zprávu neviděli. Pokud se setkáme s obviněními z týrání, postavíme se k nim velmi vážně a budeme konat,“ uvedl programu Newsnight Pentagon.

Někdejší právní poradce Bílého domu David Rivkin se však na věc dívá střízlivějšíma očima a upozorňuje, že čísla musejí být nahlížena v dlouhodobé perspektivě.

“Pokud bylo umučeno k smrti deset lidí z deseti tisíc vězněných v Iráku a Afghánistánu, potom by to byl ´lepší poměr´ než v obou světových válkách a „většině civilních trestních systémů,“ uvedl Rivkin, „není to žádný skandál. Ve vazbě se stávají zlé věci. Mnoho z nich zemřelo z důvodů, které s tím nemají co do činění.“

Britská Amnesty International požaduje vyšetření úmrtí. „Chceme, aby Spojené státy a jejich spojenci dovolili úplné, nezávislé a nezaujaté vyšetřování těchto úmrtí, stejně jako zvyšujícího se počtu případů údajného mučení a dalšího týrání.“



DISKUSE - KOMENTÁŘE:

2. 3. 2006

-
Občanská společnost - návod k použití
Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -
KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti
www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz