Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ropák Švarc: Vážím si Dětí Země

28. 11. 2003 - BRNO [Econnect]

-Ropák bahnomilný (Petroleus mostensis)-
-Ropák bahnomilný (Petroleus mostensis)-

Veřejnou omluvu a sto tisíc korun chtěl při dnešním jednání Krajského soudu v Brně požadovat zatím poslední Ropák roku od vyhlašovatelů ankety, tedy od sdružení Děti Země. „Ropák“ Pavel Švarc se nebránil sedmi z osmi důvodů, jimiž byla ospravedlněna jeho volba v anketě: nelíbilo se mu ale, že byl nařčen z osobní angažovanosti pro přidělení státní zakázky na sanaci dioxinů ve Spolaně ve výši přibližně tří miliard korun firmě Sita Bohemia. „Právě tato osobní angažovanost je však doložitelná mimo jiné na základě výpovědi svědků,“ tvrdí Miroslav Patrik, který anketu každoročně připravuje.

Sporným tvrzením, kvůli kterému byla na Děti Země podána žaloba, bylo zdůvodnění, že se Švarc stal Ropákem roku mimo jiné „za osobní angažovanost na přidělení několikamiliardové veřejné zakázky na sanaci Spolany bez výběrového řízení“. Během tříapůlhodinového jednání však soud nedospěl k žádnému výsledku a další projednávání bylo odročeno na neurčito; jedinou změnu znamenalo rozhodnutí žalující strany nepožadovat od sdružení částku sto tisíc korun. Švarc naopak navíc požaduje odstranění posledního z osmi důvodů své nominace z webových stránek Dětí Země.

Žádný „negativní vztah“

„Žalobce nemá ke sdružení Děti Země žádný negativní vztah, naopak si ho váží,“ prohlásil během jednání Švarcův právník Stanislav Devátý a odůvodnil tím fakt, že na návrhu požadovat po Dětech Země částku sto tisíc korun žalující strana trvat nebude. Přesto ale trval na tom, že chybí důkazy o pravdivosti tvrzení o Švarcově angažovanosti v událostech směřujících k nevypsání výběrového řízení na sanaci Spolany.

Když však mělo dojít na vysvětlení zásadní souvislosti – totiž že Švarc se osobně zasazoval o to, aby pro sanaci Spolany byla použita jedna konkrétní technologie z více existujících, kterou však u nás používá jen jediná firma, a tak by bylo jakékoli výběrové řízení zbytečné – žalující strana se dvakrát úspěšně pokusila otázku právníka Dětí Země smést. Teprve na přímý dotaz soudu už zástupce ekologů Miroslav Patrik odpovědět mohl: kdyby se na jistém jednání Pavel Švarc neangažoval osobně ve prospěch jedné metody sanace Spolany, mohlo být vyhlášeno výběrové řízení, ve kterém by se posoudily mimo jiné i ekologické aspekty:

Snaha o kriminalizaci jako odpověď na kritiku?

Děti Země a Greenpeace při příležitosti soudního jednání upozornily na katastrofální situaci ve Spolaně: vedení společnosti ponechávalo léta kontaminované pozemky a budovy nezabezpečené před úniky jedovatých látek; po vážných chemických haváriích při povodni v srpnu 2002 pak Spolana přiznala únik tisíců tun chemikálií do Labe i do ovzduší. Greenpeace a Státní veterinární správa prokázaly v okolí podniku nepoživatelné ryby, vejce a drůbež s vysokým obsahem těch toxických látek, kterými je právě Spolana kontaminována – konkrétně se jedná o dioxiny, polychlorované bifenyly, DDT, hexachlorbenzen a rtuť.). Česká inspekce životní prostředí udělila Spolaně pokutu ve výši 1,4 milionu korun, ale ta se proti rozhodnutí odvolala. Vedení Spolany však dodnes odmítá převzetí zodpovědnosti za ohrožení životního prostředí a zdraví lidí, podotýkají ekologové.

Aktivisté upozorňují, že útok Pavla Švarce na organizátory ankety je jen dalším v řadě pokusem představitelů Spolany kriminalizovat své kritiky. „Policie jako neopodstatněné odložila v roce 2001 trestní oznámení na Jindřicha Petrlíka, který na veřejném slyšení Evropské unie informoval o sérii vážných havárií Spolany v průběhu devadesátých let. Organizace Greenpeace a televizní pořad Občanské judo se zase v roce 2001 staly terčem pokusu o kriminalizaci v souvislosti s úspěšnou kampaní proti nebezpečným PVC hračkám na pultech českých obchodů,“ informoval Miroslav Patrik.

Snaha šéfa představenstva Spolany zastrašovat své kritiky je zatím neúspěšná. „Nevidím žádný důvod pro omluvu Pavlu Švarcovi, který se ropákem stal zcela po právu. Děti Země tuto žalobu odmítají jako nebezpečný pokus o omezení svobody projevu,“ říká Miroslav Patrik, podle kterého je některým lidem trnem v oku vcelku pochopitelně: už jedenáct let poukazuje na ty, kdo ohrožují životní prostředí. „Hrozbu Pavla Švarce žalobou vnímám jako pokus odvrátit pozornost od vážných ekologických a ekonomických problémů Spolany. Během jeho působení ve funkci předsedy představenstva Spolany se podnik potácí ve ztrátě a jde od jednoho skandálu k druhému. Firma se pozvolna stává symbolem neodpovědného chování chemického průmyslu nejen v České republice, ale i v zahraničí,“ okomentoval záležitost odborný konzultant Greenpeace pro oblast toxických látek Miroslav Šuta.

Anketa pokračuje

Kdo jsou vlastně ropáci? „Jsou všude kolem nás, aniž si je už uvědomujeme. Tiše, neúnavně a poctivě pracují na svém velkolepém dějinném úkolu – budovat a rozšiřovat PŘÍROPU na úkor PŘÍRODY. Jsou průkopníky nového, lepšího světa, pionýry vyšších životních forem. Jejich zásluhy jsou nevýslovné a mnohdy neocenitelné,“ uvádí české ropácké hnutí. To zároveň upozorňuje, že budovatelé příropy jsou však obvykle skromní a nestojí o publicitu – proto se každoročně snaží toho nejropáčtějšího z lidí objevit a s jeho zásluhami seznámit veřejnost. Jména těch doposud odhalených se nacházejí v galerii ropáků.

Kandidáta do ankety Dětí Země o nejvíce antiekologický čin „Ropák roku“ může navrhnout kdokoliv: stačí uvést jméno, zaměstnání a především ověřitelný důvod navržení potenciálního Ropáka – tedy prosazovaní nějakého škodlivého záměru, vydání závažného rozhodnutí nebo například hlavní podíl na realizaci nějaké „antiekologické“ stavby. Už nyní se přijímají návrhy na Ropáka roku 2003 – k navržení je možné použít i formulář na stránkách www.detizeme.cz/ropak. Jedním z důvodů navržení přitom může být i snaha kandidáta kriminalizovat ekologické hnutí.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz