Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Výstava Kočování po obrazech ukazuje Romy ve výtvarném umění

8. 12. 2003 -, Radio Praha

-foto-
-foto-

Zobrazení Romů malíři přibližuje unikátní výstava Kočování po obrazech-Romové ve výtvarném umění 17. až 20. století. Od pátku ji mohou zhlédnout návštěvníci Muzea romské kultury v Bratislavské ulici v Brně. Představí díla známých českých a moravských, ale i německých či vlámských výtvarníků věnovaná romskému a cikánskému etniku, řekla kurátorka výstavy Ilona Lázničková.

Nejbližším partnerem brněnského muzea byla podle Lázničkové pražská Národní galerie. "Byla tak laskavá, že zapůjčila největší soubor děl na výstavu a také nejstarší díla," uvedla. Hledání a výběr obrazů se podle ní podobal detektivní práci. Muzeum oslovilo řadu muzeí a památek v Česku. "Stalo se, že našli řadu pozoruhodných exponátů, o kterých ani nevěděli a zapadala prachem," dodala kurátorka.

Obdobně zaměřená výstava podle ní dosud v Česku nebyla. Návštěvníci za ochranným sklem zhlédnou například slavný obraz Mikoláše Alše Rákoczyho pochod z roku 1877 či Cikánský tábor Josefa Navrátila, namalovaný před rokem 1861. Nechybí cigánští artisté Adolfa van der Venna či barevná litografie cikánského tábora pod hradem Buchlovem berlínského grafika Augusta Hauna. Na 40 obrazů doplňují návrhy scény a kostýmů opery Carmen.

Muzeum připraví k výstavě cyklus přednášek například o romské inspiraci ve vážné hudbě či literatuře a pro děti pohádky. Zájemci mohou v muzeu zhlédnout i výstavu dětských kreseb s tematikou článků z týdeníku Romano Hangos. Vlastní sídlo získalo muzeum teprve předloni, až po deseti letech existence.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Muzeum romské kultury

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz