Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Muzea, knihovny, archivy a digitální kulturní paměť?

12. 12. 2003
Eliška Kapounová [Econnect] -


Ani instituce jako muzea, knihovny a archivy se nevyhnou době multimédií, internetu či virtuální reality. Technologie se může stát pomocníkem při náročné vědecké práci, prostředkem prezentace sbírek či magnetem pro veřejnost. Současným stavem využití technologií v paměťových institucích se zabývali odborníci na konferenci Archivy, knihovny a muzea archivy v digitálním světě 2003. Po úvodním slovu ministra informatiky představili své projetky průkopníci digitalizace kulturní paměti.

Konferenci uvedla PhDr. Eva Drašarová, ředitelka Státního ústředního archivu. Předala slovo ministru Informatiky, který krátce referoval o záměrech státní komunikační politiky.Ministerstvo informatiky hodlá zejména naplnit závazek z minulého roku, kdy se zavázalo připojit dalších 360 knihoven k internetu pevnou linkou. Ministr vyjádřil i potěšení nad skutečností, že archivní zákon konečně bere na vědomí prostředí internetu. V současnosti je na internet připojeno kolem tisíce knihoven.

V dalším příspěvku shrnul Pavel Jirásek proměny informačních systémů v oblasti muzeí a galerií. V roce 2003 došlo zejména ke spuštění on-line internetové Centrální evidence sbírek (CES). V evidenci za přínosné P. Jirásek označil zejména identifikaci vlastníků sbírek a nabytí přehledu nad sbírkotvornou činnosti institucí. V budoucnu bude evidence obohacena i obrazovou dokumentaci. Ministerstvo kultury dlouhodobě finančně podporuje vývoj a zdokonalování elektronických systémů archivace. Mezi nejrozšířenější systémy se řadí Demus, který vyvíjí Moravské Zemské muzeum. P. Jirásek připouští, že v muzeích přežívají i starší dokumentační systémy.

Nejednotnost v přístupu k digitální archivaci nevládne jen mezi archivy, muzei a knihovnami, ale současně i mezi jednotlivými institucemi. To odráželi i další příspěvky, v kterých odborníci prezentovali zejména nové systémy, které by mohli přispět k sjednocení roztříštěnosti přístupů.

PhDr. Adam Kretschmer z Univerzitní knihovny Technické univerzity v Liberci situaci hodnotí jako chaos. Jako řešení chaosu předtsavil systém Dikat – P. Ten umožňuje lokalizaci a vedení digitálních map nemovitých kulturních památek ČR. Mapy jsou automatizovaně propojeny s negrafickými daty katastru nemovitostí a s údaji o památkových objektech. Systém je vyvíjen pro potřeby Státního ústavu památkové péče. Geograficky lokalizovaná databáze není jediné navrhované řešení. A. Kretschmer k řešení situace doporučuje i zavedení meziresortní pracovní skupiny, podporu regionálních aktivit, založení hlavních uzlů – servrů paměťové sítě.

Prezentace stránek projektu Memoria byla příkladovou ukázkou virtuálního projektu s podtitulem tisíc rukopisů a starých tisků na internetu. Memoria je současně název sdružující iniciativy, které se zrodily v souvislosti s provozem a řešením programu Memoriae Mundi Series Bohemica (MMSB). Memoria směřuje k vybudování virtuálního badatelského prostředí pro oblast historických knižních fondů, které by fungovalo na sdíleném otevřeném systému. Cílem projektu Memoria je navrácení významných historických dokumentů z hlubin depozitářů. “Jsme přesvědčeni, že každá dostupná informace je pro badatele přínosem.“ zaznělo při prezentaci projetku.

Připravovaný Stadnart Státního ústředního archivu pomáhá a současně varuje kulturní instituce před ztrátou uložených informací z hlediska dlouhodobé perspektivy. Náplní Standardu jsou rady a pokyny - jaké formáty a zákroky využít pro dlouhodbou uchování dat. Standard ISVS – Informačního systému veřejné správyvyvíjí atestační středisko Relsie.

Příspěvky ze semináře jsou přístupné na stránkách Svazu knihovníků a informačních pracovníků ČR .

Eliška Kapounová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

Související články

O Autorech

Eliška Kapounová

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz