Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Aktivisté: ministerstvo obrany nesleduje, kde končí zbraně, kterých se zbavuje

17. 12. 2003
Jana Sobotková [Econnect / Nesehnutí] -


„Ministerstvo obrany terorismu“ – „19. prosinec - den otevřených zbrojních skladů. MO ČR“ – „Děkujeme, Hamas“. Tyto a další nápisy se dnes objevily na vstupní bráně Ministerstva obrany ČR. Skupinka sedmi aktivistů se tak pokusila upozornit na to, jaký artikl ministerstvo prodává – zakázané vojenské střelivo, munici a muniční zařízení. „Jde například o náboje pro protiletadlová děla a protipancéřové střely, miny, dělostřelecké granáty, protiletadlové rakety, několik druhů protitankových řízených střel a náboje používané v širokém sortimentu zbraní,“ upřesňuje Milan Štefanec z Nezávislého sociálně ekologického hnutí.

K žádnému konfliktu během happeningu antimilitaristů nedošlo – aktivisty tři členové vojenské policie pouze vyzvali, aby z místa odešli, a tak akce proběhla poklidně a organizátoři ji po několika minutách ukončili. „Munice prodávaná ministerstvem obrany je ideální na doplnění arzenálu teroristických skupin. Vzhledem k tomu, že se jedná z velké části o zastaralou munici, kterou nemůže využívat moderní armáda, lze z toho usuzovat, kdo bude konečným uživatelem,” vysvětluje Štefanec účel happeningu. Upozorňuje, že typ munice prodávané ministerstvem využívá při svých teroristických akcích například filipínská skupina Abú Sajjáf, peruánská Světlá stezka či palestinský Hamas. „Ministerstvo obrany oficiálně přiznalo, že nesleduje a neeviduje další nakládání s tímto vojenským materiálem poté, co jej prodalo ze svých skladů,“ dodává.

Nesehnutí reaguje na fakt, že 25. srpna tohoto roku vyhlásilo ministerstvo obrany obchodní veřejnou soutěž na prodej zakázaného vojenského střeliva, munice a muničních zařízení: mezi nabízenými zbraněmi jsou například náboje pro protiletadlová děla 23-PZSv, dělostřelecké granáty 122 mm pro houfnice D-30, protitankové řízené střely, protiletadlové rakety 3M9M3, munice pro pancéřovky RPG-7 a náboje do velkorážných i lehkých kulometů, samopalů a dalších, tvrdí sdružení. Aktivisté upozorňují na řadu alarmujících skutečností: nabídka ministerstva obrany doslova uvádí, že „zboží je prodáváno jak stojí a leží“ a že musí být z jeho skladů odebráno nejpozději do 19. prosince 2003. V dopise ze dne 5. prosince 2003 pak ředitel odboru komunikačních strategií a služeb ministerstva obrany Vladimír Palan sděluje, že „není povinností ministerstva obrany sledovat a evidovat další prodej vojenského materiálu, který převádí na nové nabyvatele na základě vyhodnocení obchodní veřejné soutěže.” Jako další zdroj svých obav Nesehnutí uvádí závěr Nejvyššího kontrolního úřadu z 16. prosince loňského roku, který uvádí: „Praktickým důsledkem uvedeného stavu jsou například odlišné údaje o počtech odprodané munice v letech 2000 až 2001 předložené kontrole od Ústřední základny munice, od ekonomické sekce MO ČR a od odboru pro odprodej nepotřebného majetku MO ČR. (...) Inventarizace majetku byly v kontrolovaném období (2000-2002) v některých případech prováděny formálně, aniž by byly důkladně ověřeny skutečné stavy majetku.”

“Ministerstvo obrany sa tak alibisticky zrieka zodpovednosti za skutočnosť, že bez dostatočnej kontroly predáva zbrane, ktoré v hojnej miere používajú k svojim teroristickým zločinom rôzne ozbrojené skupiny,” kritizuje aktivistka Nesehnutí Katarína Potfajová. Tyto argumenty dokládá řada příkladů: skupina Abú Sajjáf disponuje minimálně osmnácti pancéřovkami typu RPG, několika stovkami samopalů typu AK-47 (Kalašnikov), šesti protitankovými řízenými střelami 9M14M-K-9P111. Stejně tak palestinský Hamas využívá při svých útocích pancéřovky RPG-7 nebo samopaly Kalašnikov; tyto zbraně jsou i ve výzbroji peruánské teroristické skupiny Světlá stezka a řady dalších. Nesehnutí dále upozorňuje, že v srpnu tohoto roku byla v Saudské Arábii odhalena také teroristická skupina převážející okolo 170 pancéřovek RPG a při následné policejní razii bylo zabaveno 143 samopalů Kalašnikov se zásobníky. A výčet pokračuje – v listopadu bylo v Bagdádu odpáleno celkem 14 střel z podomácku sestrojených raketometů na ministerstvo ropného průmyslu a dva hotely, několik osob bylo zraněno. Další raketomety byly připraveny poblíž italské a turecké ambasády. Pachatelé podle policie zřejmě použili munici do pancéřovky RPG-7.

„Je potřeba si uvědomit, že podobné odprodeje se netýkají jenom vzdálených teroristických skupin, ale obecně přispívají k militarizaci společnosti. Ministerstvo obrany České republiky k ní svým dílem přispívá, což je patrné, když si uvědomíme, že na konci roku 2002 bylo ve vojenských skladech na 120 000 tun munice v účetní hodnotě asi 17,5 miliardy korun,“ říká Milan Štefanec. „Odhaduje se, že do roku 2005 se bude armáda muset zbavit – tedy prodat, zlikvidovat, darovat – téměř sedmdesáti tisíc tun munice,“ uzavírá.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti
www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz