Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Obepne posvátnou horu silnice?

18. 12. 2003
Jana Sobotková [Econnect/Lungta] -


- hora Kailás - foto Ľ. Sklenka, Lungta (www.lungta.cz) -

Zapsání do seznamu světového přírodního dědictví UNESCO: to je jak se zdá jediná zbývající šance, jak zabránit záměru čínské vlády zbudovat silnici na místě poutního okruhu kolem posvátné hory Kailás v západním Tibetu. „Projekt výstavby je dokončen, místní úřady chtějí se stavbou šedesát kilometrů dlouhé silnice začít v roce 2004,“ informovalo sdružení Lungta, které koordinuje českou podpisovou akci v rámci celosvětové kampaně za záchranu hory Kailás.

Přilehlé oblasti kolem hory jsou pouze řídce obydlené, jediným záměrem stavby je nalákat do oblasti západního Tibetu turisty a zvýšit tak příjem do čínské státní pokladny, tvrdí Lungta. Pětapadesáti kilometrový okruh poutníci po staletí obchází pěšky: nová silnice by však z tradiční duchovní pouti učinila snadno dostupnou turistickou atrakci a neúměrná návštěvnost hory - nárůst turistů po dostavbě silnice se odhaduje na několik milionů ročně - by představovala obrovská ekologická rizika. Nejde však jen o ohrožení přírody: čínská ústřední vláda měla vydat pokyn, podle kterého mají být v Tibetské autonomní oblasti propuštěni všichni tibetští turističtí průvodci, kteří získali vzdělání v Indii a Nepálu, aby je mohli nahradit čínští průvodci. „Místní úředníci zároveň Tibeťanům o plánované výstavbě silnice zakázali mluvit s cizinci,“ uvádí se na informačních stránkách o kampani za záchranu Kailásu www.lungta.cz/kailas.

Kriticky o záměrech čínské vlády hovoří nejen zástupci protibetských organizací. „Ani se nedivím tomu, že Čína si chce podmanit životní styl a kulturu Tibeťanů rafinovaným způsobem, a to výstavbou nové silniční infrastruktury kolem jednoho z jejich symbolů – posvátné hory Kailás,“ říká dopravní expert ekologického sdružení Dětí Země Miroslav Patrik, který se v České republice dlouhodobě snaží zamezovat výstavbě takových silnic a dálnic, které by měly ničivý vliv na přírodu. „Již nacionální socialisté hitlerovského Německa měli smělý plán na výstavbu německých autostrád směrem na východ, aby snadněji ovládli jak bojiště, tak i Slovany. Z historie je známo, že ve jménu Pokroku lze učinit ledacos, včetně imperiálních výbojů,“ dodává.

Jednou z možností, jak se osobně zasadit o zařazení hory Kailás do seznamu UNESCO, je podepsání a odeslání pohlednice Zachraňme Kailás, které Lungta distribuuje. Pohlednici je možné ze stránek Lungty také stáhnout ve formátu PDF a vytisknout. Podepsané pohledy, které sdružení Lungta nashromáždí do 15. ledna 2004, předá 28. ledna českému zastoupení UNESCO. „Informujte vaše přátele a známé o této kampani a přesvědčete je, aby také podepsali pohled Zachraňme Kailás,“ naléhá Lungta. Podepsané pohlednice je možné též nechat na některém ze sběrných míst - těmi jsou děčínská Čajovna ve vlnách, galerie Malý Tibet v Brně, ostravský Portaflex, Informační centrum Boskovicko a Centrum Potala v Praze.

Mezinárodní kampaň za zapsání posvátné hory Kailás na seznam světového přírodního dědictví UNESCO zahájila v Německu skupina na podporu Tibetu Tibet Initiative; v současnosti probíhá nebo se připravuje kampaň ve Španělsku, Slovinsku, Irsku, Austrálii, Rakousku, Švýcarsku, Chorvatsku, Lichtenštejnsku, Indii, Francii, Polsku, Velké Británii a Jihoafrické republice.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Občanská společnost - návod k použití
Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz