Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Greenpeace varuje: TESCO naděluje dětem alergen!

18. 12. 2003
-red- [Econnect] -


-foto- Aktivisté organizace Greenpeace dnes před obchodním domem TESCO v Praze na Národní třídě varovali kolemjdoucí před nákupem rizikové kosmetiky obsahující silný kontaktní alergen methyldibromo glutaronitril (MDGN).

Greenpeace upozornilo TESCO na rizikovou kosmetiku obsahující kontaktní alergen MDGN již v září a vyzvalo firmu v zájmu ochrany zdraví zákazníků k zastavení prodeje těchto výrobků včetně značkové dětské kosmetiky. Přestože se zástupci firmy v říjnu zúčastnili setkání s Greenpeace, odmítli tuto rizikovou kosmetiku stáhnout z trhu. Na informace Greenpeace nereagoval ani hlavní hygienik. Greenpeace proto připravuje speciální internetovou stránku se seznamem těchto produktů a vyzývá občany, aby sami aktivně vyhledávali informace o těchto výrobcích a stali se tak "kosmetickcým detektivem".

Kosmetickým detektivem se může stát každý, a to v obchodě, kde právě nakupuje. Stačí, když e-mailem, poštou, faxem či telefonem oznámí, v jakém obchodě, kdy a kde našel kosmetický výrobek obsahující alergen methyldibromo glutaronitril. Greenpeace informaci na místě ověří a výrobek zařadí do průběžně aktualizovaného seznamu rizikové kosmetiky na internetu. Kromě seznamu výrobků zde budou uvedeny i kontakty na firmy vyrábějící a prodávající či distribuující rizikovou kosmetiku,“ prohlásil Šuta.

Organizace Greenpeace zveřejnila na začátku října výsledek průzkumu českého trhu s kosmetikou, který byl zaměřen na obsah alergenní látky MDGN. Ta se podle zjištění Greenpeace vyskytuje v desítkách běžně prodávaných kosmetických produktů. Proto Greenpeace vyzvalo ke stažení rizikové kosmetiky z prodeje a zaslalo podnět hlavnímu hygienikovi MUDr. Michaelu Vítovi.

Během podzimu vyzvalo Greenpeace ke stažení rizikové kosmetiky z prodeje i další firmy a obchodní řetězce – např. Carrefour, Rossmann, d-drogerie markt a firmu produkující značky Astrid a Dermacol.

Tajemné MDGN

MDGN je alergen způsobující u člověka alergický kožní zánět. Evropský výbor pro kosmetiku na nepotravinářské výrobky doporučil už počátkem června 2002 zákaz MDGN v kosmetice zůstávající po určitou dobu na lidském těle (např. krémy, pudry, pleťová mléka atd.)

V EU je dnes používáno bez adekvátního posouzení vlivu na zdraví lidí či životní prostředí přes 100 tisíc chemikálií a každý pátý zaměstnanec v EU je vystaven působení rakovinotvorných látek. Greenpeace proto podporuje návrh Evropské komise zavést systém, který by umožnil používat jen takové chemikálie, které projdou řádným procesem posouzení rizika pro lidské zdraví a životní prostředí. Tento návrh se připravuje v rámci nové chemické politiky Evropské unie (REACH).

Nález alergenní kosmetiky s látkou MDGN je možné ohlásit v kanceláři Greenpeace: Českomalínská 27, 160 00 Praha 6, tel. 224 319 667, fax 233 332 289, e-mail: greenpeace@ecn.cz

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

Související tisk. zprávy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz