Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Předvánoční vlna soucitu

22. 12. 2003
Bohumil Vostal, Dana Votýpková [BBC] -


Britský časopis Spectator nedávno ve svém hlavním komentáři napsal, že menší finanční částky odeslané na pomoc dětem v Africe nic neřeší. Má smysl před vánocemi posílat nevelké obnosy nadacím? Klíč k potírání nerovnosti mezi nejbohatšími a nejchudšími obyvateli Země leží podle autora komentáře úplně jinde, a to ve volném obchodu.

S tím však nesouhlasí Český výbor Dětského fondu OSN Unicef. Jeho výkonná ředitelka Pavla Gomba si myslí, že individuální přispěvatelé mají velký význam. Pár stokorun od jednotlivce podle ní stačí na očkovací látku, která zachrání život jednoho afrického dítěte.

"Projekty očkování Unicefu ročně zachrání životy tří miliónů dětí a OSN se pak stará i o to, aby jejich život měl nějakou cenu, tedy aby dostaly vzdělání a jejich rodiče práci," dodává Gomba, ředitelka Unicefu v ČR.

Češi přispívají stále víc

Finanční obnos, který nadace získávají v České republice, stoupá. Stejný trend je i v počtu veřejných sbírek a jejich výnosnosti. Za loňský rok více než 340 nadací fungujících v ČR poskytlo neziskovým organizacím nebo potřebným osobám, jako například handicapovaným, přes 600 milionů korun.

Ředitelka Unicefu Pavla Gomba říká, že patrně po loňských povodních se u řady Čechů změnil pohled na humanitární pomoc. Od té doby jim neustále roste počet individuálních přispěvatelů. "Musím říct, že možná 90% z toho, co směřuje do rozvojových zemí na naše programy, pochází od individuálních dárců," řekla Gomba.

Mecenášů je v ČR stále málo

Ovšem narozdíl od západní Evropy nebo USA je v Česku stále málo bohatých privátních dárců - mecenášů. Aspoň tak to vidí výkonná ředitelka českého Fóra dárců Pavlína Kalousová. Říká, že pokud nějací mecenáši v Česku jsou, tak se velice často jedná o lidi, kteří mají zkušenost ze zahraničí, například bývalé emigranty.

"Kultura individuálního dárcovství je v zahraničí na mnohem větší úrovní," říká ředitelka Fóra dárců, v jehož výboru sedí zástupci nadací Via, Open Sociaty Fund nebo Charty 77.

Komu přispívat?

Advent je bezesporu nejštědřejším obdobím pro organizace, které se věnují zdravotním a sociálním tématům, např. lidem bez domova, opuštěným zvířatům nebo nemocným dětem. Naopak nadace na ochranu životního prostředí, lidských práv nebo podporu vzdělávání se musí spokojit s tím, že vánoční svátky jsou pro ně důležité stejně jako jiná období roku.

Pavlína Kalousová z Fóra dárců radí, aby lidé peníze na charitu věnovali. Zároveň však upozorňuje, že pokud na ulici potkají mladé lidi, kteří sbírají finanční prostředky pro nějakou nadaci, tak aby si ověřili, o jakou nadaci vůbec jde. "Doporučuji nechat si ukázat potvrzení o zaregistrování veřejné sbírky a ověřit si případně danou organizaci na jejich webových stránkách," uzavírá Kalousová.

Bohumil Vostal, Dana Votýpková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partneři Zpravodajství ECN
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz