Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Přírodní kapitalismus a Vlažní a váhaví

30. 12. 2003
-red- [Doplněk / MF / ECN] -


To jsou dva tituly z předvánoční nabídky, které by neměly uniknout těm, kteří se snaží nejen přemýšlet o ochraně životního prostředí, ale i v životě tyto myšlenky uplatňovat. Přečíst by si je však měli i odpůrci "zelených" - třeba se konečně dozvědí, zda je opravdu nutné rezignovat na dosažený blahobyt a stěhovat se do korun stromů...

Ekonomovi Paulu Hawkenovi a energetickým reformátorům manželům Lovinsovým se po letech výzkumů i veřejného působení podařilo popsat a na mnoha příkladech doložit a teoreticky vysvětlit nový fenomén: podnikání, které respektuje přírodní zdroje.

V knize Přírodní kapitalismus se šťastně propojují dvě po nějakou dobu oddělené linie - pojetí úspor energie jakožto svébytného energetického zdroje a koncept radikálního šetření materiálními zdroji.

Náročný překlad této knihy, která prochází mnoha vědními obory, byl připraven s nadějí, že místo dokola omílaných stanovisek dvou znepřátelených stran, Ekologů a Ekonomů, bude mít naše zodpovědná veřejnost šanci poznat fungující modely jejich vzájemné spolupráce. Lze očekávat, že kniha podráždí skalní odpůrce "zprava" i "zleva".

V knize najdete mimo jiné odpovědi na otázky - Jak se buduje svět; Jak uchovávat smysl věcí a zároveň vydělávat peníze nebo jak způsobit, aby trhy fungovaly.

***

Další inspirativní knihou nabízející strategie pro každodenní život šetrný k životnímu prostředí je nový titul Hany Librové Vlažní a váhaví s podtitulem Kapitoly o ekologickém luxusu. Známá socioložka (autorka knihy Pestří a zelení, na kterou Vlažní a váhaví volně navazují) se přiklání k heslu "lepší něco, nežli nic" - realističnost a smysluplnost jejích doporučení nechť posoudí každý sám.

***

Třetím titulem - tematicky blízkým předchozím dvěma - je kniha V nepřítomnosti posvátného. Jedno z nejdůležitějších děl sociálně-ekologického myšlení devadesátých let. Autor Jerry Mander v něm poukazuje na souvislost likvidace přírodních národů (soustředí se zejména na současné osudy původních národů Severní Ameriky a Aljašky) s masivním rozvojem moderních technologií a se stále vzrůstajícím vlivem korporací. Zdařile a pronikavě polemizuje s tezí, podle níž jsou technologie samy o sobě neutrální, a záleží jen na tom, kdo a jak je využívá.

***
Paul Hawken, Amory Lovins, L. Hunter Lovinsová: Přírodní kapitalismus: Jak se rodí další průmyslová revoluce.
Z anglického originálu, který vydalo v roce 1999 nakladatelství Little, Brown & Co, přeložili Bohuslav Blažek a Vojtěch Svoboda, konzultace terminologie a americké angličtiny Jan Miřejovský. Redaktor Tomáš Vystrčil, grafická úprava Studio Designiq. Mladá fronta, Praha 2003.

Hana Librová: Vlažní a váhaví. Kapitoly o ekologickém luxusu
Doplněk, Brno 2003. (váz. s přebalem, 320 stran, 315 Kč, ISBN 80-7239-149-6).

Jerry Mander: V nepřítomnosti posvátného
Doplněk, Brno 2003. (váz. s přebalem, 388 stran, 399 Kč, ISBN 80-7239-075-9).

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz