Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Člověk v tísni vyhlašuje sbírku SOS Írán

31. 12. 2003 - PRAHA [Econnect / Člověk v tísni]

Společnost Člověk v tísni při České televizi vyhlašuje veřejnou sbírku na pomoc obětem zemětřesení v jihovýchodním Íránu. Sbírka je povolena magistrátem Hl. města Prahy pod č.j. 183076/2003. Číslo sbírkového konta je 333000666/0300, ČSOB.

Zatímco prostor pro práci záchranných týmů je po několika dnech od pátečního ničivého zemětřesení v Iránu již velmi omezen a specialisté – záchranáři se vrací zpět, začíná dlouhá fáze kdy bude třeba pravidelné humanitární pomoci pro zajištění základních životních potřeb lidí, kteří se ocitli bez přístřeší, ztratili zdroje obživy a často i své blízké. Neméně náročná bude vlastní obnova, která musí probíhat současně se zajištěním humanitární pomoci potřebným.

Cílem veřejné sbírky SOS Írán, která navazuje na podobné operace pomoci jako SOS Kosovo, Afghánistán, či před rokem a půl vyhlášené SOS Povodně, je shromáždit finanční prostředky pro poskytnutí okamžité pomoci postiženým zemětřesením a k zajištění základní obnovy podmínek k jejich životu, jako obydlí, základní zdravotnické péče, zdrojů pitné vody, základního školství, atp.

Od 30. prosince má společnost Člověk v tísni v oblasti svého zástupce, zkušeného koordinátora humanitárních operací, který zajistí spojení s ostatními mezinárodními organizacemi a místními autoritami, které se situací zabývají . Bude koordinovat plánovanou pomoc Člověka v tísni s kanceláří OCHA OSN (UN Office for Coordination of Humanitarian Affaires) pro humanitární pomoc, která byla otevřena v oblastním centru v Kermánu.

Pro první okamžitou asistenci vyčlenila společnost základ částku až do výše 150.000 korun z fondu rychlé humanitární reakce vytvořeného dary členů Klubu přátel Člověka v tísni.

Kromě okamžité pomoci na místě, jejíž složení a použití musí vyjít ze znalosti situace je cílem společnosti Člověk v tísni připojit se k obnově postižené oblasti a to nejlépe konkrétní přímou pomocí vybrané lokalitě – obnovou domů, zdravotnického centra a dalších základních podmínek pro normální život. Tato fáze však začne až po stabilizaci současné situace, odhadem v druhé polovině ledna 2004.

Společnost Člověk v tísni pevně věří, že její zkušenosti, které začínají v roce 1988, kdy se během zemětřesení v Arménii sešli zakladatelé Člověka v tísni Jaromír Štětina a Šimon Pánek u akce „sbírka pro Arménii“ a pokračující prací ve dvacítce krizových oblastí světa (například Bosna, Afghánistán, Srbsko, Kosovo, Čečensko, Arménie), včetně zemětřesení v Kolumbii koncem devadesátých let, či pomoci po povodních v letech 1997 a 2002 zaručují dostatečné odborné znalosti a zkušenosti pro efektivní realizaci pomoci těm, kteří nás po zemětřesení v Íránu opravdu potřebují.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Zprávy z Infoservisu společnosti Člověk v tísni

Infoservis

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz