Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Lidem bez domova rozdávali aktivisté jídlo

5. 1. 2004 - BRNO [Econnect]

Dvě várnice jídla rozdala o víkendu brněnským bezdomovcům necelá desítka aktivistů skupiny Jídlo místo zbraní. Najíst se v první lednovou sobotu přišlo asi třicet lidí bez domova – někteří si k první porci přidali, další si jídlo brali také s sebou v přinesených nádobách, a tak se rozdalo bezmála šedesát porcí veganské polévky. "Asi tři čtvrtiny z těchto lidí chodí pravidelně, většinu jich tedy za ty dva roky, co jídlo v Brně rozdáváme, známe," říká aktivista Nesehnutí Dušan Rosenbaum, který se na práci skupiny Jídlo místo zraní podílí.

Přestože bylo jídlo už tradičně bezmasé – aktivisté se při pomoci potřebným nechtějí podílet na zneužívání zvířat – obdarovaní si na jeho kvalitu nestěžují. "Dělávají si legraci, že jim tam chybí maso. Ale pak si chválí, že dostávají zdravé jídlo," popisuje Dušan. "Mezi bezdomovci, kteří se chodí najíst, je i jedna vegetariánka, takže je ráda, že vaříme bezmasé pokrmy," vysvětluje aktivista. Tentokrát dobrovolníci bezdomovcům nabídli "drškovou" polévku: suroviny, tedy především sojové maso, brambory a koření, získali buď darem, anebo nakoupili za darované peníze. A aby zabránili zbytečnému plýtvání potravinami, upřednostňují výrobky těsně před koncem záruční doby. "Kromě hlavního jídla vždy skupinka lidí přinese také napečené veganské buchty jako zákusek," dodává Dušan.

Rozdávání jídla, které probíhá vždy v první sobotu v měsíci na České ulici naproti hotelu Avion, využívá pravidelně na třicet bezdomovců. "Existují samozřejmě extrémy. Když prší, přijde jich třeba jen osm, jindy se ze dvou várnic nedostane na všechny, ale to byl pouze jeden ojedinělý případ," vysvětluje Dušan. Jídlo se vždy rozdá během půl hodiny, přicházejí si pro ně dospělí všech věkových kategorií – odhadem od pětadvaceti let výše. Ani první letošní rozdávání nebylo výjimkou: odlišovala je snad jen novoroční nálada a přání, aby akce dobrovolníků pokračovaly i letos. To aktivisté ostatně plánují. "Domluvili jsme se také na spolupráci s Novým prostorem, kde se budou jednou až dvakrát do měsíce konat filmové projekce, připravují se počítačové kursy a výuka základní práce s internetem. Když bude zájem, mohla by probíhat také výuka jazyků nebo výtvarný kroužek," říká Dušan Rosenbaum.

Brněnská skupinka Jídlo místo zbraní funguje od května roku 2001 – její první akce byla součástí demonstrace proti zbrojařskému veletrhu IDET a měla upozornit na paradoxní situaci, kdy vlády většiny zemí světa ročně vydávají miliardy dolarů na nákupy nových a účinnějších zbraní, zatímco ve světě hladoví miliony lidí. Dobrovolníci navazují na činnost seskupení Food Not Bombs, které bylo založeno roku 1980 v Bostonu a které v současnosti tvoří na dvě stě samostatných skupin po celém světě; každá z těchto skupin připravuje pravidelně teplá veganská nebo vegetariánská jídla, jež rozdává potřebným. Aktivisté brněnské skupinky fungující při Nesehnutí rozdávají jídlo pravidelně každou první sobotu v měsíci od Mezinárodního dne vegetariánství v říjnu 2001; příští rozdávání tak připadá na sobotu 7. února.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související komentáře

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Informační partneři Econnectu pro sociální oblast

Infoposel
Infoposel
Romano Vodi
Romano Vodi - informační portál provozovaný sdružením Romea

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz