Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Atomové reaktory a bourání vesnic - čemu dá vláda přednost?

6. 1. 2004
-red- [Hnutí DUHA/ ECN] -


Kontroverzní návrh ministra průmyslu a obchodu obnovit bourání severočeských obcí kvůli uhelným dolům, postavit dva nové atomové reaktory a pokračovat ve vysokém příspěvku českého průmyslu ke globálním změnám podnebí bude ve středu 7. 1. projednávat vláda.

Ministr životního prostředí předložil svůj návrh energetické koncepce. Jeho řešení zajistí dostatek energie pro průmysl i domácnosti, vytvoří více pracovních míst, sníží znečištění a přitom nevyžaduje bourání obcí ani zvyšování výroby radioaktivních odpadů. Ve srovnání s návrhem Milana Urbana zhorší závislost české ekonomiky na dovozu paliv a energie o pouhý jeden procentní bod.

Česká republika způsobuje (v přepočtu na počet obyvatel) nejvyšší exhalace oxidu uhličitého, hlavní příčiny globálních změn podnebí, ze všech 25 států rozšířené Evropské unie. Ministr průmyslu a obchodu počítá s tím, že by české znečištění v roce 2030, dvacet let po termínu Kjótského protokolu, odpovídalo stavu v patnácti zemích dosavadní EU dnes – tedy před splněním této smlouvy.

Urbanův návrh energetické koncepce požaduje zrušit limity těžby, které od roku 1991 chrání severočeské obce před postupem uhelných dolů. Počítá také s využitím uhlí pod vesnicemi Horní Jiřetín a Černice na Mostecku, takže bez jejich bourání nelze koncepci uskutečnit.

Milan Urban navrhuje postavit dva nové atomové reaktory, pravděpodobně v Temelíně. Záměr se v regionu setkal s ostrým odporem. Výroba vysoce radioaktivních odpadů by se zvýšila o desítky tun ročně. Všechny obce, které stát vytipoval pro takzvané trvalé úložiště odpadů, přitom tento projekt odmítly.

Ministr životního prostředí L. Ambrozek postavil svůj návrh na kombinaci zvyšování energetické efektivnosti českého průmyslu, která je nyní velmi špatná, využití čistějšího zemního plynu namísto uhlí a rozvoje čistých takzvaných obnovitelných zdrojů.

Petr Holub z Hnutí DUHA k tomu řekl: "Ambrozkova varianta je čistější, obejde se bez bourání vesnic kvůli uhelným dolům i bez nových atomových reaktorů, vytvoří více pracovních míst, vyrobí dost energie pro naše domovy i průmysl, lépe využívá moderních technologií a zajistí lepší efektivnost české ekonomiky. Jsou pouze dva důvody, proč by vláda mohla dát přednost návrhu ministra průmyslu: směšný rozdíl jednoho procentního bodu v závislosti na dovozu energie a dobré obchody Mostecké uhelné společnosti."

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Občanská společnost - návod k použití
Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz