Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Domov pro mentálně postižené v Českých Kopistech zahajuje činnost

12. 1. 2004 -, Radio Praha

Komunitní domov pro lidi s mentálním postižením - takzvaný camphill, který vzniká v Českých Kopistech na Litoměřicku, přivítá v úterý své první klienty. "Po pěti letech příprav, shánění peněz a budování, tak zahajuje první camphill v Česku svou činnost," řekl Radomil Hradil z občanského sdružení Camphill České Kopisty.

V prvním pololetí bude podle něj zařízení sloužit zatím jen jako denní stacionář. "Od úterý zde budou několik dnů v týdnu trávit tři ženy, které ráno přivezeme z jejich domovů a odpoledne je odvezeme zpět," uvedl Hradil. Připravena je pro ně nová textilní díla, kde se budou podle svých možností učit šít a tkát. V druhé polovině roku již bude statek v Českých Kopistech zrekonstruován tak, aby zde postižení lidé mohli žít v rodinách svých pečovatelů. V camphillu se počítá se třemi rodinami, z nichž každá se bude starat o tři až čtyři klienty.

Komunitní domov pro mentálně postižené lidi chce podle Hradila využít úrodnou půdu zelinářské oblasti Litoměřicka a poptávku po ekologickém zemědělství. Proto budou jeho postižení obyvatelé se svými pečovateli pěstovat zeleninu. V hospodářských budovách vzniknou chráněné dílny.

Rekonstrukci statku v Českých Kopistech na domov pro mentálně postižené lidi platí občanské sdružení Camphill České Kopisty z darů zahraničních nadací. Přispěli i tuzemští a zahraniční jednotlivci, sdružení se také uchází o granty. Společně s litoměřickou Severočeskou galerii výtvarného umění pořádá také 14. ledna benefiční koncert. Výtěžek je určen na vybavení textilní a truhlářské dílny.

První domov tohoto typu vznikl v polovině minulého století ve skotské vesnici Camphill. Jeho zakladatelem byl rakouský doktor Karl König, který do Skotska utekl před Adolfem Hitlerem.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Camphill České Kopisty

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz