Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Energetická politika - je čas protestovat

14. 1. 2004
-red- [Hnutí DUHA / Calla / Jihočeské matky / Zelený kruh] -


Ekologické oganizace a obce dotčené připravovanou státní energetickou koncepcí svolávají na středa 28.1. před Úřad vlády společné protestní shromáždění, na kterém předají své připomínky a požadavky k energetické politice členům vlády.

Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhuje pro českou energetiku návrat do 80. let: bourání obcí kvůli těžbě hnědého uhlí a stavbu nových atomových reaktorů. Ani obce v severočeském Podkrušnohoří, ani obce vytipované jako lokality pro úložiště radioaktivního odpadu však s těmito záměry nesouhlasí. O výsledné podobě české energetické politiky bude vláda rozhodovat již za několik týdnů.

Hnutí DUHA, Sdružení Calla, Jihočeské matky, Zelený kruh a obce dotčené připravovanou státní energetickou koncepcí organizují společné protestní shromáždění - demonstrace se bude konat ve středu 28. ledna 2004 v 8:30 před Úřadem vlády na Nábřeží Edvarda Beneše 4 v Praze. Je pravděpodobné, že vláda bude o energetické koncepci jednat na pozdějším zasedání. Nicméně je dobré, aby ministři, kteří o tomto strategickém dokumentu budou rozhodovat, slyšeli názor veřejnosti s jistým předstihem.

Hlavní požadavky ekologických organizací a postižených obcí na státní energetickou koncepci

1. Prosazení rázných opatření ke snižování rekordních českých emisí oxidu uhličitého, nejdůležitějšího skleníkového plynu způsobujícího globální změny klimatu. Českých 12,5 tuny na obyvatele a rok je o 40 % vyšší než současný průměr Evropské unie a je nejvíce ze všech stávajících i přistupujících členských států.

2. Zachování územních ekologických limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách. Právě tyto limity chrání obce Horní Jiřetín a Černice před zbouráním a zajišťují jim dlouhodobou rozvojovou jistotu.

3. Nesouhlas se stavbou nových jaderných reaktorů. Je nepřijatelné, aby vláda odsouhlasila zvyšování produkce radioaktivních odpadů, když není vyřešen problém nakládání s nimi a všechny obce vytipované jako lokality pro potenciální hlubinné úložiště s tímto záměrem nesouhlasí.

To, že bez rušení územních limitů těžby a stavby nových jaderných reaktorů to jde, ukazuje návrh Ministerstva životního prostředí. Oproti verzi Ministerstva průmyslu a obchodu dává větší důraz na zvyšování energetické efektivity, rozvoj obnovitelných zdrojů energie a počítá s ekologickou daňovaou reformou. Ekologické organizace navíc prosazují odstavení jaderné elektrárny Temelín a neprodloužení životnosti jaderné elektrárny Dukovany.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz