Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Akce Falco 2004 – boj o přežití pokračuje

16. 1. 2004 - Pavel Koubek, Děti Země

Akce Falco patří mezi nejznámější akce na ochranu dravých ptáků u nás. Jejím cílem je uhlídat hnízda vzácných dravých ptáků, především sokolů a rarohů, před rušením neukázněnými návštěvníky přírody a horolezci. Z neznalosti či lhostejnosti může dojít k vyplašení rodičovského páru a opuštění vajíček či mláďat. Stále je však nutné hnízda hlídat i před možným vykradením mláďat překupníky zvířat, kteří je prodávají tzv. milovníkům přírody.

Akce probíhají v různých místech ČR i Slovenska nepřetržitě od roku 1990 a za tuto dobu se podařilo uhlídat několika stům dobrovolných strážců za dohledu odborníků celkem 43 mláďat rarohů velkých, 22 mláďat sokolů stěhovavých a 20 mláďat orlů královských. Bylo zaznamenáno několik pokusů o vykradení, ale žádné ze střežených hnízd diky bdělosti strážců vykradeno nebylo. V roce 2003 zasahovali strážci i ve 120 případech proti neukázněným horolezcům, kteří mohli vyplašit rodičovský pár na hnízdě ve skalní stěně.

Akce Falco pokračuje pod koordinací Klubu ochrany dravců a sov při sdružení Děti Země i v roce 2004. Nelze ji však realizovat bez pomoci desítek dobrovolných strážců, kterým není lhostejný osud dravých ptáků, přírody vůbec a jsou ochotni obětovat několik dnů volna. Chtěli bychom požádat o pomoc i Vás. Hlídá se v týdenních turnusech (od soboty do soboty) 24 hodin denně za každého počasí. Strážní skupiny o počtu 4-6 lidí jsou ubytovány v základním táboře (chata, stan, přívěs) a po instruktáži odborníkem se střídají při zajištění ostrahy hnízda.

V případě, že se nám, ale především dravcům rozhodnete pomoci, podrobnější informace můžete získat na internetově adrese http://www.kodas.detizeme.cz/, mailu akcefalco@email.cz a nebo přímo u koordinátora náboru strážců na adrese: Ivo Páral, Holubice 158, 683 51 Holubice, tel. mobil 605468263, e-mail: akcefalco@email.cz kde se můžete již dnes přihlásit.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související články

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz