Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Podmínka za brutální rasistický útok? Absurdní trest

20. 1. 2004 - PRAHA [Econnect]

Případ trojice mužů, kteří v červnu loňského roku v noci přepadli a surově zbili mladý romský pár v jejich vlastním bytě, jesenický okresní soud na počátku ledna uzavřel s tím, že agresorům uložil pouze podmínečný trest. Lydie Žigová byla přitom v době útoku v pokročilém stupni těhotenství a po útoku dlažební kostkou jí hrozí, že nebude vidět na jedno oko; její muž byl pořezán na obličeji a na prsou. Jedinou možností, jak absurdní rozsudek změnit, by bylo odvolání státního zástupce. To po něm požaduje otevřený dopis, k jehož podpisu autoři vyzývají i veřejnost.

Co se vlastně děje? "Skříně přiražené k oknům, aby do bytu nemohla vletět zápalná láhev. Večery strávené potmě, aby světlo 'zbytečně neprovokovalo' možné útočníky. A nekonečný strach, jestli už 'zase nejdou'. Tak žijí manželé Žigovi poté, co okresní soudce v Jeseníku poslal před dvěma týdny na podmínku domů trojici mladíků, kteří přepadli nad ránem jejich byt, těhotné ženě rozbili dlažební kostkou hlavu tak, že oslepla na jedno oko, a jejímu muži střepem láhve rozřezali obličej i tělo. Vše proto, aby – jak říkají – 'bránili čest bílé rasy'," popisuje ve svém článku Vždyť jsou to jen Romové současnou situaci redaktor Respektu Ondřej Kundra.

Týdeník Respekt na svých stránkách zároveň zveřejnil otevřený dopis, jenž má přimět státního zástupce k odvolání proti verdiktu soudu. S ním měl státní zástupce vyjádřit spokojenost. "... Je naprosto nepřijatelné, aby státní moc i naším jménem naznačovala, že podobné činy bezpodmínečně nemusí být aktem zla. Jedním z úkolů státu a snad i naplněním jeho smyslu je chránit slabé před silnými. Napadení těhotné ženy a to ze zvlášť zavrženíhodných důvodů je nepřijatelné pro každou civilizovanou společnost. Rozsudek i Váš postoj jako by se nás ale snažil přesvědčit o tom, že my, jako občané České republiky, příslušníky civilizované společnosti nejsme a vnucuje nám pocit, že tolerujeme a dokonce snad i schvalujeme zákeřné a zbabělé napadání bezbranných lidí. A to v nás vyvolává obrovské zděšení a stud. Rozsudek navíc naprosto popírá preventivní úlohu trestu a případnými budoucími pachateli takových činů musí být chápán jako oficiální ujištění o jejich beztrestnosti," uvádí se mimo jiné v dopise.

Svým zájmem o kauzu manželů Žigových může každý přispět k tomu, že se státní zastupitelství rozhodne svůj postoj k případu přehodnotit. K podpisové akci je však třeba připojit se co nejdříve: protože je velmi málo času — na odvolání má státní zástupce ze zákona jen osm dní od doručení rozsudku — je třeba jednat okamžitě. Možnosti jsou následující - otevřete dopis zde, přečtěte si jej pečlivě a připojte svůj podpis a adresu trvalého bydliště na konec (umístěte jej před závorku vysvětlující původ dopisu); anebo vytvořte zcela nový mail, jako adresáta uveďte podatelna@osz.jes.justice.cz, do kopie připojte jesenik@respekt.cz (redaktoři Respektu zajistí mediální kontrolu odeslaných mailů pro případ, že by jejich počet byl státním zastupitelstvím z jakéhokoli důvodu zkreslen), do názvu pak uveďte souvislost s případem manželů Žigových a připojte vlastní dopis (prosba autorů: neposílejte dopis stylem Re:, Fwd: a podobně, smyslem je poslat mail zcela nový a individuální, nikoli hromadný). Současně informujte své známé a všechny, o kterých předpokládáte, že by se mohli připojit.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz