Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

UNICEF Radě bezpečnosti: Děti do válek nepatří

22. 1. 2004
Jana Sobotková [Econnect] -


Otázkou zneužívání dětí ve válečných konfliktech se na svém výročním shromáždění zabývala Rada bezpečnosti OSN. Šéfka UNICEF Carol Bellamy při té příležitosti vyzvala členy Rady bezpečnosti, aby hledali tvrdší postupy k zamezení těchto praktik – tak, aby nedocházelo k využívání dětí jako vojáků, k zabíjení a mrzačení dětí, k únosům, útokům na školy a sexuálnímu násilí vůči chlapcům a dívkám.

Libérie: odhadem patnáct tisíc dětských vojáků. Sierra Leone: sexuální obtěžování včetně znásilňování, mučení a sexuálního otroctví v každé šesté vysídlené domácnosti. To je jen část hrozivých statistik, které UNICEF zveřejňuje. "Od Konga k Libérii, od Srí Lanky po Kolumbii, všude dívky a chlapci stále trpí brutalitou války," komentuje situaci Carol Bellamy. "Když jsou v sázce životy a základní práva dětí, není možné mlčet," dodává.

Bellamy upozornila ještě na další děsivý způsob zneužívání dětí v konfliktech: totiž na běžné zaměřování se na dívky a jejich sexuální vykořisťování od znásilnění, přes prostituci, prodávání, nucené těhotenství až po sexuální otroctví. "Nedávno jsem se vrátila z Demokratické republiky Kongo, kde jsem viděla devastující vliv sexuálního násilí. Navštívila jsem nemocnice s řadami a řadami postelí plných dívek a žen, které utrpěly nejhorší zranění znásilněním. V uplynulém roce jsme znova viděli, že znásilnění se používá jako válečná zbraň a jako prostředek k tomu, jak terorizovat a ničit komunity," popsala ředitelka UNICEF.

Dětský fond OSN - UNICEF je největší světovou organizací, která se celosvětově zabývá ochranou a zlepšováním životních podmínek dětí a podporou jejich všestranného rozvoje. Založen byl v roce 1946, původně pro pomoc dětem, postiženým 2. světovou válkou. Od roku 1953 se UNICEF stal trvalou součástí Organizace spojených národů, specializovanou na programovou pomoc strádajícím dětem celého světa. Největší část pomoci směřuje do těch částí světa, kde je situace dětí nejtíživější – celkem dnes působí ve 161 zemích a oblastech světa.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Občanská společnost - návod k použití
Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Související články

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz