Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Jaderný odpad od demonstrantů nikdo z ministrů nechtěl

28. 1. 2004
Alena Mejstříková [Econnect] -


-foto- Proti energetické koncepci připravené ministrem průmyslu a obchodu Urbanem a na podporu koncepce která dává přednost lidem před zájmy těžebních a elektrárenských společností dnes ráno před úřadem vlády v Praze demonstrovalo na dvě stě lidí, kteří se sjeli z celé ČR. Zástupci ekologických organizací, postižených obcí, kterým hrozí bourání kvůli těžbě uhlí, výstavba nových jaderných reaktorů či úložiště jaderného odpadu i řada vystupujících osobností se vyjadřovali shodně: jsme proti rušení limitů na těžbu uhlí, proti dalšímu bourání obcí, stavbě dalších jaderných reaktorů, podporujeme alternativní návrh koncepce ministerstva životního prostředí. Požadavky účastníků vyjadřovaly desítky transparentů. Ten největší říkal "Dejte přednost lidem".

Požadavky protestujících pro vládu, kteří se sjeli především ze severních a jižních Čech, Vysočiny a severní Moravy, se dají shrnout do čtyř hlavních bodů: zachovat územní ekologické limity těžby, a chránit tak obce před postupem uhelných dolů; zrušit projekt dalších dvou atomových reaktorů, které mimo jiné zvýší výrobu radioaktivních odpadů; zastavit uspěchaný a rizikový program vyhledávání lokality pro hlubinné úložiště vyhořelého jaderného paliva, proti kterému se postavily obce ve všech postižených místech, a co nejrychleji zastavila produkci vysoce radioaktivních odpadů do doby, než se podaří skutečně vyřešit problém nakládání s nimi; rozhodla se pro snížení mimořádně vysokých českých exhalací oxidu uhličitého, hlavní příčiny globálních změn podnebí.

Slovy desítek transparentů účastníků: "Jsme tady za Jiřetín, za Černice, již nikdy žádné S.O.S. Libkovice." "Pošumaví nedáme" "Budišovsko úložišti 3x ne v referendech" "Nerozšiřujme Temelín" "Atomové reaktory? Uhelné doly? Dejte přednost lidem" "Zastavte export elektřiny, podpořte úspory elektřiny" "Nové jaderné bloky = nový jaderný odpad - Děkujeme, nechceme." "80 zbouraných obcí stačilo".

Řešením je dle ekologických organizací např. zvýšení energetické efektivity, rozvoj obnovitelných zdrojů energie či ekologická daňová reforma. Rozhodovat o tom, jakou koncepci předloží poslanecké sněmovně, má vláda na konci února.

U mikrofonu se vystřídala celá řada mluvčích - představitelů ekologických organizací, starostů obcí, poslanci či ministr životního prostředí. V téměř kompletním počtu se zúčastnili a promluvili starostové obcí, které jsou ohroženy Urbanovým návrhem koncepce. Starosta Horního Jiřetína připomněl odstrašující příklad Libkovic - poslední obce zbourané kvůli těžbě uhlí v severních Čechách v polovině 90. let. Současné návrhy MPO srovnal s rozhodováním komunistů za minulého režimu, neboť první rozhodnutí o bourání Libkovic padlo již v roce 1987. Kampaň proti bourání Libkovic byla historicky prvním silným a zřetelným občanským vystoupením proti uhelné lobby.

Podporu požadavkům ekologů i obcí a slib pomoci v poslanecké sněmovně vyjádřili poslanci Táňa Fišerová a Sváťa Karásek. Ministr životního prostředí Libor Ambrozek jako jediný ministr pozdravil účastníky demonstrace a připomněl, že alternativní návrh energetické koncepce, který připravilo jeho ministerstvo, nechce nové bourání vesnic a navrhuje větší energetickou efektivitu, využití obnovitelných zdrojů či snížení skleníkového plynu CO2.

Jihočeské matky přivezli ministrům z Jižních Čech jako dárek plechovku představující jaderný odpad, jehož skladování dosud není uspokojivě vyřešeno. Koncepce MPO navíc navrhuje stavbu dalších jaderných reaktorů. Dle slov Dany Kuchtové však žádný z ministrů tento dárek nepřijal.

Podle Petra Holuba z Hnutí Duha je Urbanův návrh návratem o patnáct let nazpátek. "Vláda jej prostě schválit nemůže. Ambrozkova varianta je čistější, obejde se bez bourání vesnic kvůli uhelným dolům i bez nových atomových reaktorů, vytvoří více pracovních míst, vyrobí dost energie pro domácnosti i průmysl, lépe využívá moderních technologií a zajistí lepší efektivnost české ekonomiky. Jsou pouze dva důvody, proč by vláda mohla dát přednost návrhu ministra průmyslu: směšný rozdíl jednoho procentního bodu v závislosti na dovozu energie a dobré obchody Mostecké uhelné společnosti." Ekologické organizace také prosazují odstavení jaderné elektrárny Temelín a neprodloužení životnosti jaderné elektrárny Dukovany.

Vladimír Merta na závěr demonstrace zahrál a zazpíval. Po třech hodinách, ve kterých prohlášení střídalo prohlášení, se účastníci rozešli. Demonstraci svolalo Hnutí Duha spolu s ekologickými organizacemi Calla, Jihočeské matky, Zelený kruh, Jaderný odpad. Děkujeme nechceme z Pačejova, Severočeský ocelot (Malměřice), Bezjaderná Vysočina z Horní Cerekve, Zdravý domov Vysočina z Budišova, a starosty obcí Nadějkov, Lodhéřov a Horní Jiřetín.

Právní analýza Urbanovy koncepce

Za fintu na severočeské obce označila některé návrhy v koncepci MPO právní analýza EPS a Hnutí Duha, zveřejněná minulý týden. Tyto návrhy by v důsledku mohly vést k vyvlastnění domů a pozemků v severočeských obcích ohrožených postupem uhelných dolů i proti vůli majitelů. Analýza upozorňuje na požadavek "definovat veřejný zájem v energetice, vč…způsobů respektování jeho výstupů" a na návrh zrušit limity těžby, které chrání obce před postupem uhelných dolů. Srovnává je s přílohou ke koncepci, která dodává, že "krajním opatřením pro podporu racionální těžby hnědého uhlí za hranicemi současných limitů těžeb je definování pojmu veřejného zájmu". Prohlášení těžby za veřejný zájem je nezbytné, aby úřady mohly vyvlastňovat domy v ohrožených obcích, které majitelé odmítnou prodat.

Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz