Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Mezinárodní mírové fórum zve na demonstraci za ukončení okupace Iráku

16. 3. 2006 -, Econnect/Mezinárodní mírové fórum

V neděli 19. března ve 13 hodin začíná na Hradčanském náměstí demonstrace za ukončení okupace Iráku. Součástí tohoto shromáždění, které je podporováno Mezinárodním mírovým fórem a dalšími organizacemi, bude také pouliční divadlo a moderní tanec. Den před demonstrací v sobotu 18. března se uskuteční ještě beseda s filozofem Erazimem Kohákem a protiválečný koncert.

„Ve 14 hodin půjdou účastníci dolů Nerudovou ulicí k Velvyslanectví Spojených států amerických. Demonstrace požaduje stažení amerických vojsk z Iráku a podporuje výzvy ze strany irácké občanské společnosti k pomoci od mírových jednotek Organizace spojených národů,“ řekla mluvčí Mezinárodního mírového fóra Arianna Farnham.

Den před demonstrací v sobotu 18. března se od 14 hodin koná debata za účasti filozofa Erazima Koháka v Galerii Lapidárium v Rámové ulici. Od 19 hodin se potom uskuteční ve strahovském klubu 007 koncert proti válce. Akce zorganizovalo Mezinárodní mírové fórum, Iniciativa proti válce a Humanistické hnutí.

„Rozhodli jsme se nepřipustit na naších akcích použití jakýchkoli symbolů násilí, například svastiku nebo srp a kladivo na rudém podkladu. Snažíme se vždy zachovávat otevřený a různorodý charakter naších aktivit, ale tyto násilné symboly byly a jsou dále používány k vyvolání nesnášenlivosti a jako mírové organizace musíme být pevně proti jejich použití,“ uvedla Arianna Farnham.

Před několika týdny, delegace iráckých žen, které jsou aktivní v občanské společnosti, navštívila sídlo OSN v New Yorku. Tam tato delegace požadovala ukončení americké okupace Iráku a vyzvala mezinárodní společenství k aktivní účasti na mírovém řešení konfliktu v Iráku, včetně vyslání mírových sil OSN.

Podle nedávného průzkumu BBC si drtivá většina lidí po celém světě myslí, že kvůli válce proti Iráku se zvýšila pravděpodobnost teroristických útoků. Tento názor zastává hruba 60% lidí z pětatřiceti zemí, kde průzkum probíhal. Opačný názor má zhruba 12% respondentů.

Ve většině zemí také vnímali odstranění Sadáma Husajna jako chybný krok. Podle průzkumu tento názor zastává 21 zemí, zatímco svržení diktátora vojenskou invazí podpořilo 11 zemí. Ve třech zemích zůstali obyvatelé na tuto otázku rozděleni.

Mezi země nejvíce si přející odchod koaličních vojsk z Iráku patří Argentina (80%), Egypt (76%), Čína (67%) a Brazílie (67%). Mezi země, které si přejí, aby koaliční vojska v Iráku setrvala, patří Spojené státy (58%), Afgánistán 58%), Austrálie (57%) a Velká Británie (56%).

Pokud by však nová irácká vláda požádala koaliční vojska, aby setrvala, dokud nebude situace v zemi stabilizovaná, podporovalo by tento názor 21 zemí ze 34.

V samotném Iráku průzkum ukázal velmi ostré názorové rozdělení obyvatel. Zhruba 49% si přeje, aby koaliční vojska zůstala. Dalších 45% žádá jejich stažení a 4% podmiňuje jejich setrvání žádostí irácké vlády.

Průzkumu se zúčastnilo téměř 42 tisíc lidí z 35 zemí.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Mezinárodní mírové fórum

O Autorech

Tomáš Tetiva

Autor je redaktorem Econnectu. Zaměřuje se na oblast kultury, globalizace a zodpovědnosti korporací.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz