Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Vodní živel v Národním muzeu

2. 2. 2004 - [Econnect]

Voda a život je název rozsáhlého v říjnu 2003 zahájeného výstavního projektu pořádaného u příležitosti 185. výročí založení Národního muzea v Praze a také u příležitosti Mezinárodního roku vody - roku 2003. Výstava potrvá na většině míst ČR do konce července 2004. V Národním muzeu a na dalších místech je realizováno několik doprovodných výstavních akcí s tématicky rozmanitým programem, které se věnují tolika souvislostem týkajícím se vodního živlu, až se ve všem možná "utopíte". Nad výstavou převzala záštitu Česká komise pro UNESCO.

Hlavní výstava v Národním muzeu

Pracovníci Národního muzea připravili ve spolupráci s mnoha dalšími odbornými institucemi celkem 160 tématických okruhů - proto by bylo zbytečné představovat okruhy všechny. Nenechte se odradit (pro někoho) nezáživným představením vody z chemického hlediska v úvodu, následují přitažlivé témata jako život ve sladkých vodách nebo rozmanitost života v oceánech. Nechybí ale také střetnutí se současnými problémy znečištění a ohrožení vody a života v ní. Výstava se nezabývá pouze přírodovědnou a environmentální tématikou, ale také významem vody v historii, ve městech, pohádkách a mýtech.

Výtvarné řešení výstavy

Na výstavě je znát snaha vybočit z klasického schématu výstav. Zvědavost návštěvníka je vzbuzena již při vstupu do foyeru muzea, kde se na podlaze míhají barvené kužely světla. S výtvarným zpracováním vody se setkáte u imitace splavu prozářeného sluncem, v kajutě kapitána Nema, v maketě ponorky nebo vodního mlýna, při prohlídce mnoha zvětšených fotografií vody v mnoha jejich podobách. Dále se můžete zastavit u promítání videa nebo poslechu hudby. Nelekněte se ale stále v muzeích nezbytných mrtvých vycpanin a vypreparovaných obyvatel sladkovodního i mořského prostředí...

Co si z výstavy odnesete?

Z výstavy si můžete odnést především spoustu odborných informací a poznatků. Ještě v prosinci návštěvníci odcházeli s prázdnou, nyní je již výstava doprovázena všemi potřebnými materiály - nově je vydán průvodce i plánek výstavy v české a anglické mutaci. Snad nejspokojenější budou zřejmě studenti, připravující se na zkoušku z hydrologie nebo příbuzných předmětů. Nabízí se však otázka, nakolik se pracovníkům podařilo sestoupit z vědeckých a badatelských výšin a přiblížit vodu a život také obyčejným lidem. Někteří návštěvníci se mohou při odchodu cítit unaveni a zdrceni množstvím textů. Výstava by mohla být i více interaktivní, aby si návštěvník mohl vodu např."osahat" nebo si s ní "pohrát" a tak ji přímo okusit. Skutečná voda při vstupu na výstavu sice teče, ale je to spíše efektní objekt, než příležitost vody se dotknout.

Fotografie v metru

Zajímavým nápadem je instalace části výstavy do vestibulu stanice metra. Cestující se mohou akčně vzdělávat při průchodu vestibulem stanice Muzeum. Zde je instalována část výstavy s názvem "Voda viděná z nebe a povodeň 2002 v Praze". Fotografie zobrazují letecké snímky Vltavy a jejího přírodního prostředí, včetně rozbouřeného živlu v průběhu povodní v roce 2002. V březnu bude tato výstava vystřídána fotografiemi s tématy člověk, voda, zábava a sporty.

Putovní výstava

V muzeích České republiky můžete hledat instalaci putovní výstavy "Utopené dědictví aneb povodeň 2002 v českých muzeích a galeriích". Tato část, zabývající se škodami a záchrannými pracemi, zůstane ještě v Praze do15. února na ochozu Pantheonu Národního muzea. Výstava bude pokračovat v Regionálním muzeu a galerii v Konopišti.

Doprovodný program

Lákavě vypadá nabídka přednášek, promítání filmů a koncertů pro veřejnost i školy v hlavní budově Národního muzea. Opět nejsou omezeny pouze na přírodovědu, ale také na historii, poezii a malířství. Program přednášek a bližší informace najdete na webových stránkách muzea (www.nm.cz)

Na závěr

… je nutno ocenit snahu tvůrců výstavy přiblížit návštěvníkům vodu jako zdroj života i pozemský živel. I přes možná příliš perfekcionistický způsob, který však jistě znamenal velké pracovní úsilí, se jim to přesto podařilo znamenitě.

A jaká je podle pracovnice muzea Dr. Radky Schusterové návštěvnost výstavy? "Návštěvnost nám vzrostla o 57 %, což považujeme za naprostý úspěch. Přednášky jsou navštěvovány různým počtem posluchačů, snažíme se o ještě širší propagaci, aby na všech bylo plno."

Nakonec jedna užitečná rada pro ty zvídavé, kteří se chtějí s nadšením vydat do Národního muzea. Je dobré mít s sebou občerstvení. Na výstavě můžete strávit mnoho hodin, v místním soukromém "bufetu" však za džus dáte téměř tolik peněz jako za vstupenku.


Barbora Duží

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Barbora Duží

Externí redaktorka Econnectu. Pracuje ve vzdělávacím a informačním středisku Bílé Karpaty, kde se věnuje ekologické výchově a poradenství.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz