Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kubánské disidenty podpořili ve "vězeňské cele" politici i herci

17. 3. 2006
[Radio Praha] -


Do symbolické vězeňské cely na Václavském náměstí se v pátek nechali zavřít politici z vládních a opozičních stran i známí herci. Podpořili tak kampaň společnosti Člověk v tísni, která připomene třetí výročí politických represí na Kubě, kdy v březnu 2003 bylo na "ostrově svobody" zatčeno 75 představitelů tamní opozice.

V cele si v pátek část trestu za kubánské disidenty "odseděl" například ministr zahraničí Cyril Svoboda, předseda ODS Mirek Topolánek, bývalý diplomat Alexandr Vondra, ale také režiséři Václav Marhoul a Otakáro Schmidt.

"My máme zájem o dobré vztahy, problém je ale z druhé strany," odpověděl Svoboda na otázku ČTK, jak by zhodnotil současné česko-kubánské vztahy. Například po nedávném hurikánu Vilma, který ostrov postihl, nabídlo Česko Kubě pomoc, tamní vláda ji ale odmítla. "Jsme připraveni kdykoli pomoci, ale vždy budeme upozorňovat na stav lidských práv, to je pro nás zásadní otázka," řekl.

Postoj české diplomacie ocenil také Topolánek: "Cyril Svoboda má zásluhu na tom, že jsme se neodklonili od našeho původního, tvrdšího postoje." Podle něj musí mezinárodní společenství vyvinout větší tlak na Castrův režim. Kubánská otázka patří k prioritám zahraniční politiky ODS, uvedl. Při cestách do USA se prý pravidelně setkává s představiteli kubánské opozice.

Česko-kubánské vztahy jsou v posledních letech velmi napjaté a Česká republika patří k hlavním kritikům Castrova režimu. Ten ji na oplátku označuje za přisluhovače a poskoka Spojených států. Česko se v orgánech OSN několikrát pokusilo prosadit rezoluce kritizující stav lidských práv na Kubě.

Naposledy se oba státy dostaly do sporu, když kubánská policie letos v lednu zatkla českou modelku Helenu Houdovou a psycholožku Marianu Kroftovou při fotografování chudinské čtvrti. Obě strávily noc v policejní cele, aniž směly kontaktovat české velvyslanectví. Ženy byly propuštěny po 11 hodinách, když se písemně zavázaly, že se v zemi nezapojí do "protirevolučních aktivit".



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partneři Zpravodajství ECN
Související odkazy
  • Člověk v tísni a Kuba
  • -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz