Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Otakar Motejl: Poměry ve věznicích je nutné zlepšit, ale o mučení nevím

10. 2. 2004 - PRAHA [Radio Praha]

Poměry v českých věznicích, například zdravotnickou péči o některé vězně, je podle ombudsmana Otakara Motejla nutné zlepšit. Případy mučení se ve vězeňství ani v dalších institucích ale nevyskytují, řekl Motejl ČTK na konferenci k protokolu k úmluvě proti mučení. Česká republika se letos chystá k této smlouvě přistoupit.

Motejl podotkl, že i když ve věznicích, policejních ústřednách či armádě existují určité rezervy v chování státních zaměstnanců, nedá se mluvit o mučení či nelidském zacházení. "Nemám žádné dramatické poznatky o nějakém mučení v tom literárním slova smyslu, ale jistě existují určité typy jednání, které vyžadují určitou korekci," zmínil Motejl.

Jiří Kopal z Ligy lidských práv soudí, že dodržování lidských práv ve státních institucích se v ČR sleduje nedostatečně. "Česká republika zatím nemá příliš nezávislých mechanismů, které by kontrolovaly dodržování lidských práv a lidské důstojnosti na policii, v psychiatrických léčebnách a ve věznicích," řekl Kopal. Tuto kontrolu by podle něj měl vykonávat ombudsman. Kopal dodal, vláda nyní připravuje novelu, která by měla rozšířit pravomoci veřejného ochránce lidských práv.

"Novela předpokládá, že bych měl rozšířenou působnost na všechna místa, kde jsou lidé drženi ... včetně léčeben dlouhodobě nemocných či všeobecně dětských domovů a psychiatrických léčeben," doplnil Motejl. Co se týče věznic, ombudsman poznamenal, že mnohdy odsouzenci nemají kontakt s příbuznými a spornou otázkou je i odměňování vězňů za jejich práci. "Jsou to věci, které jsou jistě pro osud těch jednotlivců poměrně závažné," míní.

Na otázku, zda zaznamenal v Česku případy mučení, Motejl odpověděl, že náznaky bylo možné vysledovat snad jen z policejního vyšetřování zadržených při zasedání Mezinárodního měnového fondu v roce 2000. Postup policie tehdy masivně kritizovali ochránci lidských práv, věc prošetřovala i inspekce ministra vnitra.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz