Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sněmovna dala první zelenou energii z obnovitelných zdrojů (Zn.: možná)

13. 2. 2004
-red- [Hnutí Duha / Econnect] -


Česká republika nutně potřebuje nový zákon o obnovitelných zdrojích energie, který by otevřel čistým zdrojům energie cestu na český trh. Záleží však na tom, v jaké podobě se jej povede schválit. První krok k jeho přijetí dnes po vládě učinili poslanci, když jej propustili prvním čtením. Hnutí DUHA a další ekologické organizace však budou prosazovat zásadní úpravy návrhu zákona.

Aby byla podpora účinná a dlouhodobá, je podle Hnutí Duha nutné, aby nový zákon:

  • Podporoval jednoduchými a účinnými mechanismy výrobu elektřiny i tepelné energie z obnovitelných zdrojů.
  • Garantoval podnikatelům v tomto oboru pevné výkupní ceny a tedy dlouhodobou jistotu výnosů - alespoň na 15 let, která zaručí návratnost investic včetně přiměřeného zisku. To je také podmínkou pro získání bankovních úvěrů na tyto projekty.
  • Motivoval úřady k podpoře obnovitelných zdrojů stanovením konkrétního závazného cíle 8% podílu obnovitelných zdrojů na hrubé spotřebě elektřiny v roce 2010 (k dosažení tohoto výsledku jsme se už zavázali ve smlouvě o přistoupení k Evropské unii) a vyjadřoval zájem v nastoleném trendu pokračovat i nadále.
  • Zjednodušil administrativní procedury při výstavbě a provozování zařízení na výrobu elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů.

Podobná pravidla v Německu umožnila rychlý boom větrných elektráren, solárních kolektorů a podobných zařízení. Ekologické organizace takový zákon prosazovaly tři roky a loni jej zařadily mezi hlavní priority pro další legislativní období, které před volbami prosazovaly do agendy politických stran. Vláda jej poté zařadila do svého programového prohlášení.

Díky německému zákonu z roku 2000 naši sousedé vyrábějí ve větrných elektrárnách množství proudu odpovídající půldruhému Temelínu a tento sektor zde zaměstnává 35 000 lidí. Český průmysl podobný úspěch zatím nemůže zopakovat vinou špatné legislativy. Využívá se například pouze jedna dvousetčtyřicetina našeho potenciálu větrné energie.

Návrh, který společně předkládají ministři Milan Urban a Libor Ambrozek, má však ke skutečně účinnému zákonu daleko. Hnutí DUHA mu vytýká některé důležité nedostatky a bude proto v Poslanecké sněmovně prosazovat jeho úpravy.

"Pokud se opravdu povede, tento zákon nastartuje trendy, které mohou úplně změnit naši energetiku. Vinou špatné legislativy český sektor obnovitelných zdrojů kulhá míle pozadu za německými sousedy i dalšími evropskými státy. Domácí výrobci nemají jistotu, že se jim investice do větrných elektráren a podobných projektů vůbec vrátí, takže je velmi obtížné získat např. bankovní úvěr. Jsme na jednom z posledních míst v Evropě. Přitom čisté zdroje snižují exhalace, vytvářejí tisíce pracovních míst a zásobují už milióny domácností," říká Petr Holub, vedoucí programu Energie Hnutí DUHA a dodává: "Aby skutečně byl jednoduchý i účinný a nezůstal jen cárem papíru, bude návrh potřebovat několik významných úprav. Například je potřeba přepracovat systém takzvaných obchodovatelných kvót."

Zákon pomůže snížit rekordní český příspěvek k exhalacím, které způsobují globální změny podnebí. Přitom řešení je velmi levné. Vládní kalkulace zjistila, že zvýší cenu elektřiny jen o 16 haléřů za kilowatthodinu v roce 2010.

Součástí zákona také musí zůstat podpora výroby tepla z čistých zdrojů - například spalování biomasy v kotelnách a tepelné solární kolektory. Tato oblast má podle Hnutí Duha velký potenciál výroby - a tedy i snižování znečištění. Pěstování energetických plodin k výrobě tepla patří mezi slibné příležitosti pro podnikání - výroba tepla zajistí odběr biomasy z lesnictví a zemědělství.

Na nový zákon si po dnešním hlasování ve sněmovně však budeme muset zřejmě delší čas počkat. Schválení v prvním čtení poslanci podmínili tím, že nejdříve musí projít sněmovou novela energetického zákona, která stanoví obecný rámec pro energetiku. Tato novela však prochází teprve vnitřním meziresortním připomínkovým řízením.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz