Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Český svaz ochránců přírody: Místo pro přírodu hledáme dál!

22. 3. 2006
-red- [Český svaz ochránců přírody / Econnect] -


Prostřednictvím výkupů zachraňovat místa dosud přírodně cenná či taková, kde je možné návratu přírody pomoci: takový je cíl kampaně, poprvé vyhlášené první jarní den roku 2003. Za tři roky ochránci přírody vykoupili jedenačtyřicet pozemků na osmi lokalitách v celkové výměře téměř dvaceti šesti hektarů. To vše díky dárcům, od kterých se za tři roky sbírky sešlo 3 825 765 korun.

"Každým rokem vinou nejrůznějších činností člověka ubývá prostor, kde mohou nerušeně růst stromy, kvést rostliny, žít ptáci či motýli. A tím také prostor, kam můžeme jít na procházku, kde můžeme odpočívat, kde se můžeme radovat pozorováním života kolem sebe. I díky vám se nám daří tento nepříznivý trend zvrátit a alespoň některá místa uchovat pro přírodu. A tím i sami pro sebe," uvádí koordinátor kampaně Českého svazu ochránců přírody "Místo pro přírodu" Jan Moravec.

Jaro: Ideální čas na procházku

"Kdy jindy je vhodnější čas k vycházce do přírody než nyní, když se snad jaro skutečně již začíná probouzet?" ptají se ochránci přírody a zvou na místa, která se společným úsilím ochránců přírody a dárců podařilo zachránit.

Na Triangl můžete dojet pražskou hromadnou dopravou. Leží v Praze, jen kousek od konečné metra Skalka. Vydáte-li se tam během dubna v podvečer, můžete zaslechnout skřehotavý koncert kuněk, a budete-li mít štěstí, třeba i tlukot slavíka. A na Kupsově skále nedaleko Vlašimi co nevidět rozkvete svými růžovými vonnými kvítky lýkovec. Z Vlašimi se můžete vydat i na další vykoupenou lokalitu do Jinošovského údolí. Největší zdejší rarita – ďáblík bahenní – sice rozkvétá až v létě, ale i kvetoucí blatouchy, křivatce a sasanky dokáží potěšit oko poutníkovo. A v rákosinách zdejších rybníků i starých olšinách si již vyhlíží hnízda desítky místních opeřenců.

"Na třetí podblanickou lokalitu zatím raději nechoďte. Na pramenech nedaleko Načeradce bude ještě nějakou dobu jistě ležet sníh a až roztaje, jistojistě byste si nabrali do bot. Vždyť je to rašeliniště! A na hledání masožravé rosnatky okrouhlolisté je stejně vhodnější až léto," zvou k návštěvě místa později v roce ochránci přírody. "I na Bělé na Prostějovsku zatím naleznete maximálně tak závěje. Ale pokud počkáte do května, potěší vás zlatě rozkvetlé upolíny, růžové orchideje a obdivovat budete moci i skrytou krásu kvetoucích ostřic." Průvodcem návštěvníkům bude naučná stezka Kladecko.

Naučná stezka poutníky provede i další z vykoupených lokalit, Jindřišským údolím u Jindřichova Hradce. "Zatím se zde budete také brodit sněhem, ale to nevadí – bystrý potok, skály, suťové lesy i louky v údolí skýtají zajímavou procházku v kterémkoli ročním období. Snad již brzy vykvetou bledule, poté silně ohrožený vrbě podobný bazanovec, objeví se motýli," lákají ochránci přírody. Také na Ščúrnici bude ještě dlouho ležet sníh – nalézá se na hřebeni Bílých Karpat. "Klidně se můžete brodit mezi staletými velikány jedlí, ale pokud již máte zimy plné zuby, pojďte raději na nejmladší z našich lokalit. Zázmoníky najdete na jižním úbočí Ždánického lesa jižně od Brna a jelikož je to stepní lokalita, sníh tam zmizí rozhodně rychleji a během několika málo týdnů vykvetou „sluníčka“ hlaváčků jarních. Budete-li se však chtít podívat na tajemnou kudlanku nábožnou, budete se sem muset vrátit znovu koncem léta."

Průvodce po místech pro přírodu

Pro všechny milovníky přírody a cestování začali ochránci přírody vydávat „miniprůvodce“ věnované jednotlivým vykoupeným lokalitám. Kromě zajímavostí o tom kterém místě a několika pěkných fotografií v nich zájemci najdou zejména popis a plánek přístupové cesty.

V tomto týdnu vychází letáčky pro Triangl, Ščúrnicu, Jindřišské údolí a Bělou, připravují se další. K dispozici by měly být v brzké době v ekocentrech ČSOP, v turistických informačních centrech i na dalších místech v okolí, kromě toho také v kanceláři Českého svazu ochránců přírody v Praze na Uruguayské.

"Řada dalších cenných lokalit na naši pomoc teprve čeká. Není-li vám lhostejný osud naší přírody, přispějte i Vy na konto kampaně Místo pro přírodu – 9999922/0800," vyzývá Český svaz ochránců přírody.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Související odkazy
  • Místo pro přírodu
  • O Autorech

    -red-

    (Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

    -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz