Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Od Vagina Monologů k V-Day

17. 2. 2004
Klára Kubíčková [Econnect] -


22. února se bude v Brně konat druhé představení hry Vagina Monology, tentokrát jako součást dvoudenní akce V-day. Hlavním posláním je upozornit širokou veřejnost na problematiku domácího násilí, obchodu se ženami a sexuálního zneužívání.

Vagina Monology

Spisovatelka Eve Ensler udělala přes dvě stovky rozhovorů se ženami o jejich vaginách. Tyto rozhovory později zdramatizovala pro divadlo, které mělo ve Spojených státech neuvěřitelný úspěch. Eve Ensler za ně získala cenu Obie a v současné době se představení stále hraje na Broadway před vyprodaným hledištěm. Hodnota Vagina Monologů je hlavně v síle myšlenky, kterou se snaží sdělit. Jak říká feministka Gloria Steinem: „…čtenáři, ženy i muži, se budou po přečtení knihy cítit nejen svobodnější, ale také si uvědomí, že existují jiné možnosti než starý patriarchální dualismus mužství a ženství, těla a mysli, sexuality a duchovnosti, jenž je zakořeněn v rozdělování našeho tělesného já na ,část, o které mluvíme´ a na ,část, o které nemluvíme´.“

V-day

V roce 1998 se zrodilo hnutí V-Day jako přirozený důsledek Vagina Monologů. Eve Ensler předváděla svoji hru ve městech po celém světě a mnoho žen se jí svěřovalo se svými příběhy plnými sexuálního zneužívání, incestu, rodinného násilí, mrzačení. V-Day vznikl v New Yorku jako odpověď na tyto tragické příběhy, jako katalyzátor, který má urychlit ukončení násilí páchané na ženách. V-Day pořádá akce na bázi dobrovolnictví a utržené peníze ze rozděluje organizacím, které bojují za odstranění násilí proti ženám. Ústřední akcí jednotlivých V-Day je vždy benefiční představení Vagina Monologů, které na sebe nabalí další doprovodné akce spojené s ženskou tématikou. Premiéra českých Vagina Monologů proběhla v září 2002 v Praze, v Brně se hrály poprvé vloni v únoru a poté ještě jednou na podzim v rámci festivalu Mezipatra.

Vagina Monology opět v Brně!

Jediné letošní představení Vagina Monologů Eve Enslerové v České republice se uskuteční v neděli 22. února v brněnském divadle Husa na provázku. Vagina Monology jsou součástí víkendové akce V-Day Brno 2004. Podle organizátorek ze sdružení Cesta Ženy je hlavním posláním upozornit širokou veřejnost na problematiku domácího násilí, obchodu se ženami a sexuálního zneužívání. Výtěžek ze vstupného bude věnován na zlepšení azylového bydlení pro ženy, které se staly obětmi násilí.

Doprovodný program

Kromě samotných Vagina Monologů je letos v Brně i bohatý doprovodný program, zejména sobotní filmové projekce ve sklepní scéně Husy na provázku. Profil německé filmařky Katji Baumgarten začne jejím autobiografickým snímkem Moje děťátko (Mein kleines Kind), který zachycuje zrození, život a smrt jejího syna Martina Tima. Její druhý film Jak jste to všechno zvládly? – Porod doma (Wie habt Ihr das alle geschafft? Geburt im Sommer – Eine Hausgeburt) potom přibližuje jediný den Meike, ženy, která přivádí na svět své první dítě. Oba dva filmy německé režisérky jsou osobní, citlivou a otevřenou výpovědí žen, které se rozhodly podělit se s okolním světem o svůj (ženský) pohled. Filmové projekce budou doplněny diskusí o porodech doma, které se zúčastní zástupkyně Hnutí za aktivní mateřství, porodní asistentka, dula a matka, která svou jedenáctiměsíční dceru skutečně porodila doma. Podle pořadatelek nepůjde o konfrontační debatu, jejím cílem je spíše podělit se o zkušenost s domácím porodem a vysvětlit, jaká omezení v tomto ohledu v České republice platí a jaké možnosti vlastně rodička a její nejbližší mají, pokud se rozhodnou rodit doma. Filmové odpoledne zakončí vítězný snímek loňského ročníku festivalu Jeden svět Love and Diane a vtipně pojaté večerní divadelní představení Starý úhoř vypráví aneb pánská verze Vagina Monologů.

Nedělní program V-Day uvede filmová projekce dokumentu Moje levé prso, který je intimní zpovědí ženy, jež trpí rakovinou prsu. Samotné benefiční představení Vagina Monologů začne v Huse na provázku o půl osmé večer.

V rámci V-Day 2004 se v Brně představí také místní feministické, genderové a jiné aktivistické organizace, které se zabývají otázkou násilí proti ženám. Brno se tak přidá k ostatním městům po celé planetě, kde se v rámci V-Day pořádají osvětové a kulturní akce. Ty vloni proběhly ve 35 zemích a navštívilo je víc než 7 milionů lidí. Loňské brněnské představení bylo beznadějně vyprodáno, předprodej lístků na nedělní představení byl zahájen přímo v divadle Husa na provázku.

Klára Kubíčková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Občanská společnost - návod k použití
Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -
Související odkazy
  • Cesta ženy

  • V-day

    O Autorech

    Klára Kubíčková

    Autorka studuje žurnalistiku a sociologii na Fakultě sociálních studií MU v Brně, spolupracuje s Gender centrem FSS MU.

    -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz