Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zmizelé Sudety citlivým okem hledačů proměny

20. 2. 2004
-red- [Zmizelé Sudety] -


Odsun sudetských Němců z česko-německého pohraničí znamenal radikální řez, který je dodnes patrný v pohraniční krajině. Jenže cosi tu po sudetských Němcích zůstalo, cosi, co odsunout nelze - krajina. Putovní fotografická výstava Zmizelé Sudety hledá stopy, které jsou v pohraniční dodnes více či méně patrné. Její nynější zastávka je až do 27. února v Liberci, v dubnu navštíví Pardubice a v květnu pak Prahu.

Výstava vedle sebe staví dvojice fotografií Sudety zmizelé a Sudety současné. Myšlenkou autorů není jen snaha najít stopy zmizelého života vybízí i k zamyšlení nad „krajinou budoucí“. Cesty, které nikam nevedou, ovocné stromy, které rostou jen tak, zarostlé zbytky domů současně otvírají otázku - jak jsme se dokázali postarat o opuštěný prostor a jak se obecně chováme k opuštěné krajině.

„Můžeme si tu "ohmatat", jak bude za padesát či šedesát let vypadat krajina, kterou dnes opouštíme my, byť ze zcela jiných důvodů. A je dobré dodat, že to není vždycky jen smutný pohled. Zároveň je srovnání zajímavým studijním materiálem pro pozorování přeměn kulturní krajiny." vysvětluje autor projektu, fotografií i textů - Petr Mikšíček.

Výstava Zmizelé Sudety je koncipována jako výstava putovní. Od svého pražského zahájení v roce 2002 již navštívila Drážďany, Chomutov, Pec pod Sněžkou, Mnichov. Současná prezentace probíhá v rámci únorové kampaně 30 dní pro neziskový sektor v nové Státní vědecké knihovně v Liberci, kde je k vidění až do 27. února. Na další cestu se vydá do Lipska, kde se vernisáž uskuteční 3. 3. 2004 v rámci Knižního veletrhu.

U příležitosti zahájení výstavy proběhl seminář

Dne 4. 2. 2004 se konal v liberecké knihovně úvodní seminář a vernisáž výstavy. Debata se točila kolem konkrétních podnětů plynoucích z výstavy, tak z podnětů pro výstavu samotnou. Hovořilo se také o obecnějších trendech v managemetu krajiny, o hledání pout k našemu životnímu prostředí, charakteristikách sudetské krajiny, konkrétních způsobech obnovy "paměti krajiny" a také o geniu loci Sudet.

V rámci diskuze hovořil Mgr. Bohuslav Blažek, Oldřich Čepelka, Tomáš Feřtek a Petr Mikšíček. Z publika svými vstupy, přípomínkami i dotazy hovořilo mnoho hostů. Krásný byl příspěvek pana Konvalinky o dvojím odsunu a současnosti. Představitelé zdejších univerzit navrhli rozvoj koncepce výstavy.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Diskuse o životním prostředí a regionálním rozvoji
- E-mailové konference (pro další informace a přihlášení piště správci):
na serveru Zdravá města: Životní prostředí & Ekologie, Udržitelný rozvoj, Místní Agenda 21, Doprava, Energie, Zemědělství, EIA,...
Ekodům - diskusní konference
Regionální rozvoj - spravuje Econnect
Evropská unie a životní prostředí - spravuje Zelený kruh
Rozvojová a humanitární pomoc - spravuje Econnect

- Názory a komentáře:
Fórum EkoListu

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz