Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

OSN: Žadatelů o azyl celosvětově ubylo

25. 2. 2004 -, BBC

Agentura Organizace spojených národů pro uprchlíky se snaží rozptýlit obavy mnoha vyspělých zemí z rostoucího počtu žadatelů o azyl. Podle nejnovějších údajů klesl počet žádostí o azyl v loňském roce o 20 procent na nejnižší úroveň od roku 1997. Vedlo k tomu hlavně zlepšení životních podmínek v bývalé Jugoslávii a Afghánistánu.

Agentura OSN pro uprchlíky nyní doufá, že na základě těchto údajů se země Evropské unie opět zaměří na nutnost ochrany uprchlíků. Agentura pro uprchlíky uvádí, že novinové zprávy o přílivu žadatelů o azyl nemají reálný základ ve faktických údajích. O azyl žádá stále méně lidí.

Německo, které přitahuje velké množství uprchlíků, zaznamenalo loni ve srovnání s předchozím rokem 2002 pokles o téměř 30 procent. Nizozemsko také hlásí o 20 procent méně žádostí než v roce 2002 a Británie zaregistrovala rekordní pokles o 40 procent . Přesto však zůstává zemí, kam míří nejvíce uprchlíků - loni obdržela 61 tisíc žádostí.

Největší skupinu žadatelů tvoří podle agentury Čečenci. Počet uprchlíků z Iráku, který byl v roce 2002 nejvyšší, klesl o polovinu. Méně lidí rovněž opouští Angolu a Sierru Leone. Agentura, kterou stále více znepokojují zpřísňující se podmínky pro uprchlíky v Evropě, věří, že nejnovější čísla tyto debaty zmírní. Podle agentury je třeba uprchlíky především chránit.

Británie nicméně uvažuje o nucené repatriaci neúspěšných žadatelů o azyl z Iráku. Ministerstvo vnitra oznámilo, že program začne v příštích měsících a v jeho rámci by mělo být vráceno zhruba 30 procent Iráčanů, jejichž žádosti o azyl byly zamítnuty. Agentura OSN pro uprchlíky tento krok ostře kritizovala jako předčasný, protože Irák není bezpečnou zemí a podmínky pro život tam nejsou dobré. Loni požádalo o britský azyl kolem čtyř tisíc Iráčanů.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související komentáře

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz