Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Natura 2000 byla schválena, o výjimkách z ochrany přírody má však příště rozhodovat vláda

5. 3. 2004
Alena Mejstříková [Econnect] -


Poslanecká sněmovna nakonec v úterý schválila dlouho očekávanou novelu zákona o ochraně přírody, která umožní, aby i v České republice platila evropská pravidla ochrany přírody – takzvaná soustava Natura 2000. První verzi novely sněmovna zamítla v listopadu, kdy chyběl jediný hlas a novela měla za sebou rok vyjednávání a příprav. Problematická je prošlá úprava pravomocí Ministerstva životního prostředí - o výjimkách z ochrany přírody má příště rozhodovat vláda. Občanská sdružení budou mít zase více práce s účastí při rozhodování o ochraně přírody ve správních řízeních. Vše ještě může změnit Senát.

Ochranný režim v mnoha územích soustavy Natura 2000 bude méně přísný než v současných chráněných územích. Na všech územích bude stát podporovat takové činnosti a způsoby hospodaření, které přispějí k zachování stávajících přírodních podmínek. Pokud přece jen bude majitel v hospodaření omezen, budou mu vypláceny kompenzace. Do května by v České republice mělo vzniknout 41 oblastí ochrany ptactva a Evropské komisi odeslán národní seznam přírodních stanovišť – na jejich vyhlášení je pak ještě šest let času.

Oslabení pravomocí a podle ministerstva životního prostředí komplikaci znamená pozměňovací návrh poslance Aubrechta, podle kterého bude výjimky podle paragrafu 43 zákona o ochraně přírody a krajiny udělovat vláda, která tak bude rozhodovat o tom co je veřejný zájem převyšující zájem ochrany přírody. Doposud tak činilo ministerstvo životního prostředí či kraje. MŽP uděluje nyní ročně na 1400 výjimek Jiný pozměňovací návrh zase velmi komplikovaně upravuje podmínky pro chov živočichů v zajetí.

Pro občanská sdružení, která se chtějí účastnit rozhodování ve věcech ochrany přírody ve správních řízeních, znamená významnou změnu úprava paragrafu 70. Sdružení, jejichž hlavním posláním je dle stanov ochrana přírody a krajiny, si tak jako dosud mohou podat žádost o informace o všech zahajovaných řízeních. Tuto žádost však budou muset každý rok obnovovat a nově také musí být žádost „věcně a místně specifikovaná“. Poslední formulace může sdružením přinést značné komplikace, neboť hrozí různé výklady různými úředníky co znamená věcná a místní specifikace.

Česko je poslední z přistupujících zemí, která ještě směrnice nepřijala. Pokud novela zákona o ochraně přírody a krajiny nevstoupí v platnost 1. května, hrozí státu od Evropské unie sankce. Česko také může přijít o možnost čerpat peníze z evropských fondů, podle některých výpočtů až o dvě miliardy korun.

Novelu ještě musí schválit popř. navrhnout úpravy Senát a prezident. Na programu Senátu by měla být v na konci března.
Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz