Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Energetická koncepce schválena, bourání obcí se prozatím odkládá

11. 3. 2004
Alena Mejstříková [Econnect] -


Třetí demonstrace před úřadem vlády a potřetí na programu jednání - to byl stav při kterém včera vláda schválila státní energetickou koncepci. Těsnou většinou prošla výstavba dvou nových jaderných bloků kolem roku 2020, proti kterým lidé venku mj. demonstrovali. Za pozitivní lze považovat, že z koncepce vypadly pasáže o zrušení územních limitů těžby uhlí. Místo toho je však v koncepci formulace o jejich racionálním přehodnocení v budoucnu - debata o limitech tedy bude pokračovat. Jihočeské ekologické organizace včerejšek díky schváleným reaktorům označily jako černý den pro Jihočechy. Hnutí Duha výsledek hodnotí jako poloviční vítězství - devítiměsíční debata potvrdila argumenty proti plánu ministra Urbana, sociální demokraté jej však přesto ve vládě prosadili svojí většinou.

Ministerstvo životního prostředí, které zpracovalo alternativní - tedy mnohem ekologičtější návrh koncepce, k výsledku uvádí, že koncepce vyšla v některých bodech vstříc jeho návrhům. Oproti původním představám ministerstva průmyslu a obchodu se zvýšil o třetinu podíl obnovitelných zdrojů (z 12 na 16%), zvýšil se podíl zemního plynu (z 19 na 21 %) , snížila těžba hnědého uhlí (z 23 na 21%). Důraz je kladen na snížení energetické náročnosti. Za důležité považuje ministr Ambrozek to, že nebyly zrušeny územní limity na těžbu hnědého uhlí. V závěru své tiskové zprávy však MŽP dodává: Ministerstvo životního prostředí vydalo k návrhu státní energetické koncepce zpracované MPO nesouhlasné stanovisko z hlediska hodnocení jejích dopadů na životní prostředí. To má ovšem jen doporučující charakter.

Při jednání o dalších atomových reaktorech ministři odmítli návrh odložit debatu až po privatizaci ČEZ. Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha ke schválenému výsledku říká: "Milan Urban prosadil ve vládě dva další atomové reaktory, ale teď jej čeká daleko těžší úkol najít někde v Evropě energetickou společnost, která by do takového projektu šla."

Podle Jihočeských matek a Občanské iniciativy pro životní prostředí vláda svým rozhodnutím zcela ignorovala názory obyvatel jihočeského a dalších regionů, kteří třikrát protestovali před vládou proti výstavbě jaderných bloků a proti produkci dalších jaderných odpadů. Negativní stanovisko k výstavbě dalších jaderných bloků vydalo i zastupitelstvo jihočeského kraje. "První akcí, kterou budeme reagovat na rozhodnutí vlády, bude petice proti výstavbě dalších jaderných bloků, kterou rozešleme obyvatelům Českých Budějovic a okolí Temelína. Podpisová akce bude dlouhodobá a oslovíme s ní pravděpodobně až novou vládu při příští aktualizaci energetické politiky," říká Dana Kuchtová z Jihočeských matek.

Vláda nakonec nerozhodla zcela o zrušení ochrany severočeských obcí před postupem uhelných dolů. Schválila pouze jejich "racionální přehodnocení". "Debata o postupu uhelných dolů bude pokračovat a Hnutí DUHA nabídne ohroženým obcím veškerou právní a expertní pomoc," říká Vojtěch Kotecký z Duhy.

Schválená Urbanova energetická koncepce také počítá s exhalacemi oxidu uhličitého o pětinu většími než program snižování znečištění, který kabinet schválil před týdnem. Podle Duhy proto vláda musí také vysvětlit, s jakými exhalacemi vlastně počítá - zda podle týden starého národního programu, nebo podle Urbanovy koncepce.

"Debata o energetické koncepci byla polovičním vítězstvím. Ukázalo se v ní, že Urbanovy megalomanské plány jsou zbytečné, že s nimi nesouhlasí postižené obce ani podstatná část vlády a že jsou v rozporu s jinými vládními programy. Aby si koncepci prosadili, museli sociální demokraté využít stranické většiny ve vládě navzdory číslům i argumentům, zbytku koalice a lidem," shrnuje Kotecký.

Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

12. 3. 2004
Pete
18. 3. 2004

-

O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz