Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Independent: Změny klimatu odnesou ti nejchudší

28. 3. 2006
Hanka Hermová [Ecomonitor] -


Více než sedmdesát milionů Afričanů a nejméně tolik Indů postihnou katastrofální záplavy, nemoci a hladomor, pokud bohaté země nedokážou změnit své návyky a radikálně neomezí své emise oxidu uhličitého, napsal deník Independent s odvoláním na posudek objednaný britským ministrem financí.

Vážné varování, obsažené v původně neveřejném dokumentu určeném britské vládě, přišlo několik dní před tím, než Tony Blair, jak se očekává, oznámí "ústup z pozice mezinárodního vůdce" v boji proti změnám klimatu. Britská vláda se rozhodla odložit průmyslu regulaci na emise skleníkových plynů, dokud si ostatní země EU nenastaví svoje vlastní limity, napsal Independent.

Neúprosná fakta o tom, jak změna klimatu ohrožuje třetí svět, představilo tento měsíc britské ministerstvo pro mezinárodní rozvoj. Zdůraznilo, že čtvrtina africké polulace žije v oblastech do 100 kilometrů od mořského pobřeží, a jak bude stoupat hladina oceánu, zvýší se počet Afričanů ohrožených mořem z jednoho milionu (v roce 1990) na 70 milionů (v roce 2080). V Indii stoupající teploty mohou snížit zemědělské výnosy až o čtvrtinu. "Změnou klimatu budou nejvíce trpět ti nejchudší, kteří jsou však za ni nejméně zodpovědní," řekl Independentu John Magragh z charitativní organizace Oxfam.

Ve vládní zprávě se dále píše, že 94% všech přírodních katastrof a 97% úmrtí způsobených přírodní katastrofou se stane v rozvojových zemích. Všechna práce organizací, které pomáhají vymýtit hladomor, zvýšit vzdělanost a usilují o rovnoprávnost pohlaví, přijdou vniveč. Například v indickém Biharu nebudou kvůli povodním fungovat po tři měsíce v roce školy. V Nikaragui se kvůli záplavám způsobeným hurikánem Mitch šestinásobně zvýšil počet onemocnění cholerou. Roční ekonomický růst Mosambiku se po cyklónu propadl z osmi na dvě procenta.

Citovaná zpráva byla sepsána pro posudek dopadu změny klimatu na ekonomiku. Zveřejněna byla na žádost BBC. Celý posudek má být hotov na podzim. Ekologičtí aktivisté nyní soustředí svou pozornost na úterý, kdy bude zveřejněn vládní program pro změny klimatu, napsal Independent. Mluvčí ministerstva životního prostředí řekl, že program obsahuje normy, které ovlivní každý sektor ekonomiky a prohlásil, že Británie má již nyní v boji s oteplováním klimatu nejlepší výsledky na světě.

Zprávu však s největší pravděpodobností environmentalisté podrobí kritice, protože neobsahuje žádné konkrétní cíle, jak emise oxidu uhličitého omezit. Takový je výsledek bitvy mezi ministryní životního prostředí, Margaret Beckettovou, která požadovala přísné normy, a ministrem obchodu Alanem Johnsonem, který varoval před důsledky ztráty konkurenceschopnosti britských firem.

Labouristický loňský volební program hlásil, že změna klimatu je "jednou z nejtěžších výzev, jakým svět čelí" a slíbil: "Nadále budeme celosvětovému boji proti globálnímu oteplování velet." Britské emise oxidu uhličitého, které se od roku 1900 snižovaly, jsou však nyní o tři procenta vyšší, než když Labouristé v roce 1997 přišli k moci, napsal deník Independent.

Podle článku Andyho McSmitha v deníku Independent ze dne 25. 3. 2006

Hanka Hermová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti
www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Související komentáře

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz