Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Telefonát Mírovému hnutí: "Přijdu a zruším vaši demonstraci, s tím počítej"

19. 3. 2004 - PRAHA [Econnect]

Tichý pochod k velvyslanectví v USA v Praze připravuje na zítřek Mezinárodní mírové hnutí ČR, které se tak připojí ke "světovému dni akcí proti okupaci Iráku". Protestem, který bude zahájen v sobotu ve 13 hodin v horní části Václavského náměstí, budou aktivisté požadovat dodržování lidských práv, právní stát a demokracii v Iráku, Spojených státech amerických a ve všech ostatních státech. Po zveřejnění avíza na akci se však objevilo několik výhružných telefonátů – organizátoři demonstrace se proto obrátili o pomoc na policii.

Aktivisté poukazují na to, že situace, kdy je Mezinárodnímu mírovému hnutí ČR (International Peace Movement of the Czech Republic, IPMCR) vyhrožováno, není nová. V lednu 2003 anglicky mluvící muži měli po telefonu hrozit zrušením první demonstrace IPMCR. V březnu, dubnu a květnu minulého roku pak členové IMPCR měli být opakovaně fyzicky napadeni v průběhu pokojné pietní akce se svíčkami, která byla věnována uctění obětí irácké války v centru Prahy; při jednom z těchto útoků byl jeden z členů hnutí zraněn.

"Šest volajících, všichni česky mluvící, jednotlivě pohrozili účastníkům sobotní demonstrace násilím větami typu: Přijdeme a zbijeme vás, Měli byste být lynčovaní nebo Přijdu a zruším vaši demonstraci, s tím počítej," uvedla ve středu mluvčí IPMCR Arianna Meadowlark. Tón a četnost těchto telefonátů je podle organizátorů vážnější než dříve. Proto hnutí vyzvalo pražskou policii, aby zajistila klidný průběh akce a zabránila případným násilnostem.

Sobotní protest bude tichým pochodem v černém. Na programu je také pouliční divadlo ilustrující způsob, jakým americká vláda rozpoutala válku v Iráku. "Na výzvu IPMCR k uspořádání protestů odpověděla rostoucí řada organizací, včetně American Voices Abroad Prague, World Carfree Network/Car Busters, Iráckého fóra v České republice, Českého mírového komitetu, Anti-capitalist Newspaper organizace a Palestinského klubu v České republice. K naší demonstraci se u amerického velvyslanectví připojí další pochod, uspořádaný Českým sociálním fórem," uvedla Arianna Meadowlark.

Zároveň dodala, že hnutí udržuje přísnou politickou nezávislost a zůstává spojenectvím širokého spektra politických směrů, jež se orientuje na konkrétní téma. "IPMCR se rozhodlo uspořádat zvláštní pochod, protože nás zneklidňuje tendence politických stran dominovat mediálnímu obrazu protiválečného hnutí," vysvětluje. "Jde nám o veřejnou opozici proti válce a násilí, nikoli o osudy kterékoli politické strany. Vzhledem k tomu, že široká většina české a evropské veřejnosti nesouhlasila s invazí a okupací v Iráku, není možno toto téma ponechat jako výhradní majetek jediné strany," dodává mluvčí Mírového hnutí.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Zprávy z Infoservisu společnosti Člověk v tísni

Infoservis

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz