Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hledá se kandidát na Cenu Josefa Vavrouška

19. 3. 2004
Monika Kašparová (Jansová) [Econnect] -


Josef Vavroušek, bývalý ministr životního prostředí, zakladatel Společnosti pro trvale udržitelný život, humanista, studenty oblíbený učitel a horolezec, byl mimořádnou osobností československého ekologického hnutí a jako politik vynikl i na mezinárodní úrovni. Dnes, 19. března, je to právě 9 let, co tragicky zahynul se svou dcerou Petrou pod lavinou. Na jeho počest je od roku 1996 udílena cena za mimořádný počin ve prospěch udržitelného rozvoje a životního prostředí.

„Trvale udržitelný rozvoj je zaměřen na hledání harmonie mezi člověkem a přírodou, mezi společností a jejím životním prostředím,“ říkal Josef Vavroušek. Podobně se i Cena Josefa Vavrouška, se kterou přišla Nadace Charty 77, uděluje za pozitivní řešení vzájemně spjatých ekologických, sociálních a ekonomických problémů. „Cílem ceny je upozornit na konkrétní a obětavou činnost ve prospěch udržitelného rozvoje a na pozitivních příkladech ukázat, jak významnou roli může sehrát jednotlivec při naplňování tohoto konceptu,“ říká Miroslav Kundrata, ředitel Nadace Partnerství, která se k vyhlašování ceny letos přidala.

Cena byla v minulých letech udělována jak za osvětu a propagaci strategie udržitelného rozvoje (například sociálnímu ekologovi Ivanu Ryndovi, Erazimu Kohákovi nebo socioložce Haně Librové), tak i za praktickou či odbornou činnost, (Aleši Máchalovi, který vynikl v oblasti ekologické výchovy nebo ekologům Elišce Novákové, Igoru Míchalovi či Janu Jeníkovi). Ve dvou případech cenu obdrželi i slovenští laureáti (Ľubica Trubíniová a Mikuláš Huba).

Otázka, komu bude cena udělena za rok 2003, je stále otevřená. Návrhy na kandidáty může veřejnost zasílat do 16. dubna 2004 na adresu cjv@ecn.cz. Navrhnout může kohokoliv kdo působí na místní, regionální, národní či mezinárodní úrovni, především však občana České nebo Slovenské republiky.

Výsledného laureáta potom vybere dvanáctičlenná porota složená z odborníků a osobností z oblasti životního prostředí. Slavnostní vyhlášení proběhne v předvečer Světového dne životního prostředí dne 4. 6. 2004 v pražském divadle Ungelt v doprovodu recitálu zpěvačky Marty Kubišové.

Monika Kašparová (Jansová)

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Monika Kašparová (Jansová)

Do září 2002 v Econnectu jako správce oblasti životního prostředí. Nyní působí jako poslanecká asistentka poslance a ministra životního prostředí RNDr. Libora Ambrozka.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz